Контракти.ua

650  —  24.11.22
Два сценарії війни в Україні: полковник ЗСУ розповів, чого очікувати взимку
Два сценарії війни в Україні: полковник ЗСУ розповів, чого очікувати взимку

Українські війська випередили окупантів в частині якості, але армія РФ все ще має кількісну перевагу.

Бойові дії в Україні взимку залежно від погоди можуть розвиватися за одним з двох сценаріїв, але очікувати затишшя на фронті не варто.

Таку думку висловив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник на Youtube-каналі ТСН.

За його словами, зима однозначно буде впливати на хід бойових дій, "але вони жодним чином не відміняться".

"Якщо зима буде морозна, що є малоймовірним для півдня, то важка техніка зможе рухатись, бо грунт підмерзне. Нагадаю, танк - це 39-43 тонни, важка артилерійська установка 2С19 - у межах 42 тонн, а БМП і БТР - 10-12 тонн. Тоді логіка бойових дій не зміниться", - зазначив полковник.

Якщо ж зима буде теплою з великою кількістю опадів, і грунт стане мокрим, тоді Черник прогнозує повторення ситуації на початку повномасштабної війни - "коли величезна кількість російської техніки загрузла у наших грунтах".

"Тоді все перейде у фазу посиленої артилерії, бо на цю хвилину війна - на 95% артилерійська. Але я не поділяю точки зору, що буде затихання фронту. Важкі артилерійські багатократні залпи - це також війна. Вона є головною. В частині якості ми давно випередили, але, на жаль, в частині кількості він ще має перевагу", - наголосив військовий експерт.

Також Черник нагадав про 300 тисяч мобілізованих росіян на підході - "це неймовірно багато, їх ще доведеться перемолоти".