Контракти.ua

1555  —  20.11.22
Як санкції та війна руйнують економіку Росії
Як санкції та війна руйнують економіку Росії

В Росії після вторгнення до України знижуються важливі показники для економіки.

У Росії розпочався процес глибокої рецесії. Зокрема, обсяги виробництва в країні скорочуються протягом двох кварталів поспіль, ситуація в економіці погіршується через оголошену мобілізацію. Пише ТСН. 

Про це пише CBS News.

Як війна вже вплинула на Росію:

  • Зниження обсягів виробництва. Від липня до вересня 2022 року в Росії обсяги виробництва скоротилися на 4% порівняно з відповідним періодом роком раніше.
  • Скорочення ВВП. Подорожчання нафти й газу, і навіть контроль над рухом капіталу, запроваджений урядом, зберегли платоспроможність Росії і навіть зміцнили національну валюту. Але попри це, від вересня в Росії триває економічний спад. У дослідженні Банку Росії наголошується, що ситуація з економікою країни помітно погіршилася, оскільки попит та пропозиція впали, а інфляція зросла.
  • Імпорт багатьох товарів, деталей фактично закрився, міжнародні компанії залишають ринок агресора.
  • Згідно з прогнозом агентства з нагляду за кредитними рейтингами Scope Ratings, до кінця 2023 року валовий внутрішній продукт (ВВП) Росії буде приблизно на 8% нижче, ніж 2021 року.

Раніше повідомлялося, що вторгнення до України повернуло російську економіку на чотири роки назад за один квартал після нападу. Нові ризики для економіки РФ створює і протистояння щодо постачань енергоносіїв до Європи.

Нагадаємо, в Росії стався дефолт за своїм суверенним боргом в іноземній валюті вперше від минулого століття, що стало кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам. Сама Росія відмовляється визнати дефолт і заявляє, що у неї є кошти, щоб покрити будь-які рахунки. Згодом влада оголосила, що перейде на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі $40 мільярдів у рублях, критикуючи "форсмажорну" ситуацію, яку, за її словами, штучно створив Захід.

Статьи по теме
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?

Євген Якунов: Що змусило тебе так змінитися? Адже для мого покоління, яке виросло в радянському союзі, ти завжди була взірцем високої національної культури, символом непокірності й прапором вільнодумства. Руставелі, Думбадзе, Туманішвілі, Абуладзе, Мамардашвілі, Данелія, Бендукідзе – ці імена супроводжували мене з дитинства крізь усе життя. А Софіко Чаурелі й Вахтанг Кікабідзе були ріднішими, ніж багато хто з акторів-земляків.
16.05.23 — 686

Жителі Росії ненавидять США більше, ніж Україну та Євросоюз
Жителі Росії ненавидять США більше, ніж Україну та Євросоюз

Серед росіян переважають негативні оцінки щодо США, Європейського Союзу та України. Позитивні оцінки характерні для Китаю, Індії та Туреччини.
13.03.23 — 769

Путін зіткнеться з жорстким тиском після втечі росіян з Херсону, - Sky News
Путін зіткнеться з жорстким тиском після втечі росіян з Херсону, - Sky News

Президент Російської Федерації Володимир Путін зіткнеться зі зростаючим тиском з боку чиновників через евакуацію росіян в Херсонській області.
04.11.22 — 1653