Контракти.ua

2669  —  18.09.22
МВС про дозвіл на носіння зброї - безконтрольної «вольниці» не буде
МВС про дозвіл на носіння зброї - безконтрольної «вольниці» не буде

Якщо найближчим часом законопроєкт №5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю» прийнято не буде, то Міністерство внутрішніх справ шляхом внесення відповідних змін до відомчих підзаконних нормативних актів до кінця жовтня запустить у роботу Єдиний реєстр зброї.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко.

«Реєстр наразі перебуває в дослідній експлуатації, процедури і процеси, які автоматизує система, тестуються. Якщо відповідного закону найближчим часом прийнято не буде, шляхом внесення змін до відомчих підзаконних нормативних актів, до кінця жовтня запускаємо Єдиний реєстр зброї у промислову експлуатацію вже з тим набором сервісів, які готові та можливі на цей час», - зазначив він.

Бондаренко підтвердив, що Реєстр може повноцінно запрацювати вже у кінці жовтня, і громадяни зможуть вносити туди інформацію. «Вони зможуть бачити у ньому інформацію про себе, розуміти актуальність строків щодо документів, отримувати нові сервіси тощо», - заявив заступник міністра.

За інформацією чиновника, коли МВС вводитиме Реєстр уже в промислову експлуатацію, відповідно, міністерство отримає сертифікат про захищеність системи від несанкціонованого доступу - так званий атестат відповідності комплексної системи захисту інформації, який видає Держспецзв’язку.

Бондаренко уточнив, що положення про Єдиний реєстр зброї було затверджене наказом МВС України №2 від 10 січня 2022 року, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 26 січня 2022 року за № 90/37426.

Заступник міністра сказав, що ця система буде документувати повний життєвий цикл зброї - від її імпорту чи виробництва до продажу та знищення, що сприятиме створенню умов запобігання її незаконному обігу.

За його інформацією, буде удосконалено дозвільно-реєстраційну діяльність, автоматизовано процеси формування, видачі та обліку дозвільних документів на зброю та створено відповідні електронні сервіси для громадян і суб’єктів господарювання.

«Зокрема, функціонал Реєстру передбачає створення електронного кабінету власника зброї, через який особа може подавати заявку на придбання та зберігання зброї, зміну місця зберігання, проводити актуалізацію даних та здійснювати інші обов’язкові процедури», - уточнив посадовець.

Відповідаючи на питання, яка інформація про громадян міститиметься у Єдиному реєстрі зброї, заступник міністра поінформував, що там зберігатиметься інформація про логічний зв’язок громадянина та зброї.

За його словами, одиниця зброї, її реєстраційний номер, зразок відстріляної кулі — це і є набір даних про інформаційний об’єкт. «Тобто вся ця інформація дозволяє унікально ідентифікувати за будь-яких обставин кожну одиницю зброї. ПІБ особи, дата та місце народження, фото - є набором даних про особу», - уточнив посадовець.

Окремо заступник глави МВС зазначив, що будь-яка державна інформаційно-комунікаційна система (ІКС) зберігає логічний зв’язок між певними інформаційними об’єктами, у цьому випадку - людиною і одиницею чи кількома одиницями зброї, а також зберігає інформацію щодо уповноваженої особи, яка провела цю реєстраційну процедуру.

Міністерство внутрішніх справ виступає за помірковану ліберальну модель обігу зброї в Україні, тобто без крайнощів, що наразі точно не потрібно.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко.

«МВС виступає за помірковану ліберальну модель обігу зброї у державі, тобто без крайнощів. Нам це точно зараз не потрібно. Нам потрібні чіткі правила і злагоджена ефективна система контролю за обігом вогнепальної зброї. Ніякої безконтрольної «вольниці» не буде», - зазначив він.

Говорячи про носіння громадянами зброї у громадських місцях, Бондаренко сказав, що не може для себе змоделювати ситуацію, де у певного громадянина чи десятків громадян в оточенні 10 тисяч людей можуть виникнути причини для застосування вогнепальної зброї.

«Це небезпечно для оточуючих, у чому ж тоді логіка? До слова, навіть норми, які регламентують порядок застосування зброї правоохоронцями, містять обмеження. А тут ми знімаємо будь-які обмеження, і в нас скрізь ходять люди зі зброєю з незрозумілою метою», - вважає заступник міністра.

За словами посадовця, фактор володіння зброєю громадянами може, насамперед, вплинути на злочинців, які перед тим, як проникнути до приватного помешкання, мають замислитись: а, може, особа, проти якої вчиняється злочин, є власником зброї і має право чинити спротив.

«А на вулицях, у публічних місцях з цим справляється, на мою думку, і досить непогано, поліція та інші органи із правоохоронними функціями», - сказав Бондаренко.

Урядовець заявив, що зброя має бути, і люди мають право володіти нею для самозахисту і захисту своєї оселі та вміти нею користуватися - таку логіку, за словами Бондаренка, МВС викладало у своїх пропозиціях до законопроєкту парламентаріям.

Також він зазначив, що у Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності є і інший законопроєкт, який стосується, зокрема, коригування положень про межі самооборони – №5709.

«Потрібно привести норми цього законопроєкту у відповідність з пропонованою моделлю, щоб потім у разі застосування людиною легальної зброї для самозахисту не було якоїсь неоднозначності у кримінально-правовій кваліфікації вчинку», - поінформував Бондаренко.

Як повідомлялося, згідно з результатами опитування щодо володіння зброєю, які оприлюднило Мінцифри 1 червня, 59% респондентів вважають, що пістолети можуть мати всі громадяни, які дотримуються вимог закону, та можуть вільно носити їх із собою в громадських місцях.