Контракти.ua

769  —  03.09.22
Яка ситуація з імпортом пального та цінами на АЗС восени 2022 року: відповідь Мінекономіки
Яка ситуація з імпортом пального та цінами на АЗС восени 2022 року: відповідь Мінекономіки

Україна з початку війни суттєво збільшила імпорт нафтопродуктів, що дозволило ліквідувати черги на АЗС. Стрімкого зростання цін вже не спостерігається.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мінекономіки.

"На ринку бачимо поступове накопичення запасів нафтопродуктів завдяки постійному зростанню обсягів імпорту. Саме тому сьогодні немає ажіотажного попиту на пальне, на АЗС відсутні черги, а ціни не демонструють тенденції до стрімкого зростання", - заявила перший віце-прем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

За її даними за півроку Україна в 12 разів наростила імпорт пального. У березні Україна імпортувала 58,8 тис. тонн пального, у травні - 380,8 тис. тонн, у серпні - 709,5 тис. тонн.

"За прогнозами споживання у вересні-грудні щомісяця Україні потрібно 500-550 тис. тонн пального. Ми імпортуємо більші обсяги, що дозволяє в повній мірі забезпечувати потреби ЗСУ, а також екстрених та комунальних служб, аграріїв, громадського транспорту", - сказала Свириденко.

Вона наголосила на переорієнтації імпорту пального в західному напрямку, яка сталася після російського вторгнення.

"Сьогодні 95% імпортованого бензину та 72% дизельного палива ми отримуємо з країн ЄС. Лідерами постачання є Румунія, Литва, Словаччина, Греція, Болгарія та Польща. Отже досить швидко ми змогли кардинально змінити вектор імпорту нафтопродуктів таким чином, аби отримувати його в достатній кількості для покриття усіх наших потреб", - сказала міністр.

Нагадаємо, голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю РБК-Україна сказав, що українська влада вирішила частково повернути акцизи на пальне, скасовані навесні 2022 року. Водночас ПДВ залишиться на рівні 7%, а не 20%, як було до війни.

Верховна рада 30 серпня ухвалила в першому читанні законопроект щодо повернення акцизів на бензин, дизель та автогаз. Акцизи на бензин та дизель становитимуть 100 євро за 1000 літрів, на автогаз - 52 євро за 1000 літрів

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 463

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 474

Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.
30.03.23 — 1105