Контракти.ua

1002  —  30.03.23
Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.

Розвиток блокчейну в Україні

Технологія зацікавила ентузіастів з України в перші ж роки після виникнення, а саме у 2011 році. З’явилося кілька компаній, які займалися розробкою програмного забезпечення комп’ютерів. Ці компанії працюють і донині та впроваджують використання блокчейну в бізнесі.

Нова технологія використовується не лише для ведення бізнесу. Її впроваджують у:

  • медицині;
  • сільському господарстві;
  • банківській сфері;
  • програмуванні тощо.

Перспективи технології безмежні, тому її використовують навіть у державному управлінні. Яскравий приклад – система ProZorro, яка дозволяє всім охочим ознайомитися з ефективністю використання державних коштів при закупках. Блокчейн в ProZorro використовується для зберігання інформації про учасників процесу. Технологія унеможливлює зміну даних. З 2015 по 2020 рік система ProZorro дозволила заощадити понад 1,5 млрд доларів з бюджету.

Приклади використання блокчейну

ProZorro – не єдиний приклад використання блокчейн-технологій. Наприклад, її застосовано також для системи електронних торгів арештованим майном у 2017 році та застосовано в державній системі земельного кадастру.

В останні 5-6 років технологія дуже активно використовується в Україні. Із зареєстрованих у 2017 році компаній третина у своїй діяльності застосовує блокчейн. Найбільше компаній, що застосовує її, займається розробкою програмного забезпечення (38%). Ще 38% – компанії, що займаються трейдингом, криптовалютами, фінансами, інвестиціями.

Варто зазначити, що українські компанії орієнтуються не лише на внутрішній ринок. Вітчизняні спеціалісти високо ціняться по всьому світу. Наприклад, компанія Bitfury заснована українцями. Вона спеціалізується на постачанні програмних і апаратних рішень, які необхідні для урядів інших країн, бізнесу, окремих організацій та приватних осіб.

Блокчейн-технологія успішно застосовується в багатьох галузях. Планується її масштабне впровадження в платформу українського електронного уряду в найближчі роки. Застосування допоможе здолати корупцію, забезпечити захист власної інформації, знизити фінансові витрати громадян.

Існують і досить незвичайні проєкти. Наприклад, відома на весь світ фірма BLOQLY впроваджує блокчейн-технології в освіту, фінанси, сільське господарство та інші сфери життя. Одна з яскравих розробок – Smart City. Це інноваційні реєстри на базі блокчейну, що дозволяють децентралізовано стати в чергу в школу чи дитячий садок. Завдяки Smart City кожен може на рівних правах влаштуватися в навчальні заклади, а підробити дані неможливо.

Тому можна зробити висновок, що Україна – одна з країн, що активно просуває використання блокчейну. Вихідців з нашої країни високо цінують по всьому світу, адже вони вдосконалюють можливості технології.

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 367

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 392

В Україні різко здешевшала популярна крупа: порівняння цін
В Україні різко здешевшала популярна крупа: порівняння цін

В окремих мережах супермаркетів гречку продають по ціні від 53,9 грн/кг.
29.03.23 — 374