Контракти.ua

3085  —  22.08.22
Ситуація на фронті: ворог намагається відсунути ЗСУ від Херсона. Які перспективи?
Ситуація на фронті: ворог намагається відсунути ЗСУ від Херсона. Які перспективи?

Костянтин Машовець: Схоже на те, що командування військ противника таки стало потроху тихцем перекидати на Херсонський плацдарм підрозділи 5-ї та 35-ї ЗВА. Я так розумію, вони серйозно вирішили відсунути наші війська від Херсону...

Доброго дня...!!!

1. Після нетривалого перегрупування своїх сил та засобів в районі Херсону та північніше нього, противник перейшов до активних наступальних дій по напрямкам Правдине - Таврійске та Олекасандрівка - Таврійске. Судячи зі всього, головним сенсом цих атак є прагнення відсунути українськи війська від дороги Станіслав - Херсон на ділянці Широка Балка - Білозерка.

За попередніми даними в атаках приймає участь, принаймні, 2 БТГр зі складу 127-ї мсд 5-ї ЗВА, підсилених окремими підрозділами 126-ї мсбр 22-го АК.

Окремо, противник також намагався контр-атакувати з напрямку Зелений Гай - Благодатне та Киселівка - Благодатне (р-н Посад- Покровське) силами та засобами 22-го АК при підтримці 1 БТГр зі складу 64-ї мсбр 35-ї ЗВА.

Про результати цих контр-атак казати ще зарано, бо бої ще тривають. Однак, їхній сенс цілком зрозумілий – командування військ противника прагне відсунути передові підрозділи ЗСУ, на найбільш загрозливих, з його точки зору, ділянках на Херсонському напрямку.

Не думаю, що ці атаки є чимось більшим, у цьому контексті. На відміну від того, що відбувається західніше та південно-західніше Снігурівки.

Очевидно, що противник цією активністю прагне нівелювати можливості українського командування зманеврувати силами та засобами по фронту і підсилити лівий фланг свого тактичного угрупування, яке підійшло на ближні підступи до Херсону...

Це у вищий мірі наївно, але нехай пробують, якщо їм не має куди дівати з великими потугами поповнені резерви зі складу 5-ї та 35-ї ЗВА, або завелися "зайві" солдатики із військової технікою. Бо за всіма ознаками, командування Сил оборони України було готове до такого розвитку подій "під Херсоном" і очікувало на "контр-наступальну лихоманку" противника.

2. Продовжується "впертий" загальний наступ військ Домбабви "у порожнечу". Принаймні, 4-5 БТГр зі складу 1-го АК, підсилені двома "штурмовими групами" (загалом до батальйону) пвк "вагнер", а також окремими підрозділами 150-ї мсд (до 2-х танкових рот) на ділянці від Красногоровки до Новомихайловки у режимі "нон-стоп" атакують на різних ділянках передові позиції ЗСУ.

Зокрема, в районі Мар'їнки противник шляхом зміни напрямків своїх атак, намагається таки намацати "слабке місце" в обороні передових підрозділів ЗСУ на цій ділянці й таким чином просунутись ЗА Мар'їнку та вийти на ближні підступи до Курахово. Виглядає це методично грамотно, противник атакує український район оборони з півночі від Красногоровки та Старомихайліки і одночасно, намагаючись пробитися південіше самої Мар'їнски.

Також, противник намагаючись прорватися по обох флангах на північ та на південь від Авдіївки, прагне відтіснити наші війська з цього населеного пункту.

Я так розумію, російським командирам на тактичному рівні здається, що вони "беруть у ліщата" почергово кожний з районів оборони ЗСУ на цьому напрямку (спочатку Піски, зараз Мар'їнка, а потім, скоріш за все – Авдіївка) і таким чином, рушать усю систему оборони ЗСУ, яка якраз і складається на взаємодії цих взаємопов'язаних батальйонних районів оборони...

Ця методологія достатньо відома і випробувана. Спочатку ви визначаєте кордони кожного з районів оборони противника, а також порядок взаємодії між ними, в тому числі вогневої... Потім, атакуєте їх позиції на цьому "стыке" і в залежності від результату, повертаєте або праворуч, або ліворуч, намагаючись зайти чи одному, чи іншому району оборони у тил та фланг...

Саме так, противник зараз намагається "вирішити питання з Авдіївкою". Одна тактична група ворога намагається прорватися через Красногорівку та отвали АКХЗ на Степове та Орлівку, інша, вийшовши на рубіж Піски - Опитне, рветься на Водяне - Тоненьке. Головний сенс цих впертих атак – примусити українську тактичну групу, яка обороняється у Авдіївському районі оборони, під загрозою оточення та блокування відійти з Авдіївки...

В принципі, ця методологія є достатньо дієвою. Особливо, коли в тебе для всього цього є достатньо штурмової піхоти та артилерії... Однак, як будь-який тактичний прийом, вона також не ідеальна. У неї, як кажуть самі росіяни – "есть фундаментальный изъян", і доволі суттєвий.

Полягає він в тому, що командування противника, стикнувшись з вашою тягою "лазити по краєчку" та поміж "чужих городів", цілком можливо організує суцільну та тісну взаємодію між своїми атакованими сусідніми районами оборони й у зручний для себе момент просто відріже ваші штурмові групи у глибині своїх бойових порядків та оточивши їх, порве як "тузік грелку"...

Тому, кожного разу, атакуючи противника на "стыке" вам доводиться дуже ретельно слідкувати за своїми флангами й постійно їх нарощувати. Іншими словами – вводити у бій ДОДАТКОВІ сили та засоби, аби вам не влаштували чікі-пікі...

Саме тому, такий тактичний прийом можливо провернути раз, два... можливо три, але ПОСТІЙНО його використовувати, як магічний посох.... не вийде. Потрібно до бісого дядька багато піхоти, бронетехніки та арти... яку ще постійно тре таскати з місця на місце...

На вище згаданій мною ділянці противник поки що... здатний цим займатися за рахунок вводу у бій цілого ряду підрозділв "мобіків" з числа "мобілізаційного резерву" 1-го АК (в районі Донецьку зосереджено до 5-и таких "стрілецьких батальонів мобілізаційного резеву", причому як 1-го, так й 2-го АК) , а також навербованих Пригожиним по російським єбєням різноманітних "полуфабрікатів" (2 роти вже введені у бій, ще приблизно до "штурмового батальону" підтягується на цю ж ділянку).

Тож, забезпечувати фланги та тил ударних тактичних груп, які намагаються "обходить и охватывать" українські райони оборони під Донецьком противник ще може... але ця ситуація, явно не затягнеться... на довго. Справа в тому, що ці "мобіки" та "вагнерівськи" покидьки мають властивість "дуже швидко закінчуватись" у впертих та перманентних атаках... По суті, ці "піхотно-штурмові хвилі" противника на Донецькому напрямку цілком можливо ще будуть накочуватись, але їхня потужність – явно не стабільне значення...

Завтра, спробуємо розібратися із "страстотерпцами" зі складу ворожого угрупування "Изюм" та подивитися більш ретельно на те, що коїться під Харьковом...

Автор: Костянтин Машовець, координатор групи "Інформаційний спротив", полковник запасу ЗСУ

Шановні читачи!!!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихільність до них, у скрутний для автора момент, не тільки "лайком", але й фінансово... За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю...

ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую...

УВАГА!!!

Реквізити змінилися:

4731 2196 1439 9123 карта Приват-банк

РayPal: kastet771@gmail.com

Статьи по теме
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок

У ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: за офіційною інформацією гребля знищена і не підлягає відновленню. Вода з водосховища стрімко тече униз за течією Дніпра. Під ризиком затоплення опинилися десятки населених пунктів, тисячі людей перебувають у критичних зонах і потребують негайної евакуації. Ми зібрали для вас декілька думок з соцмереж щодо причин та наслідків жахливого терористичного акту, який, за деякими твердженнями, дорівнює нанесенню ядерного удару або Чорнобильській катастрофі.
06.06.23 — 1033

Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный
Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный

Игаль Левин: "Они не останавливаются", — такими словами недавно описал российскую агрессию украинский генерал Валерий Федорович Залужный — главнокомандующий Вооруженными силами Украины. Вот эти слова Железного генерала — ключ к пониманию происходящего.
17.05.23 — 1126

Том Купер. Війна в Україні 25 квітня 2023. Для перемоги українцям потрібні власні «креативні рішення»
Том Купер. Війна в Україні 25 квітня 2023. Для перемоги українцям потрібні власні «креативні рішення»

Новий звіт Тома Купера, насправді, містить небагато нового. росіяни й далі мають перевагу в повітрі та артилерії, постійно атакують, але зазнають втрат і, фактично, не посуваються. ЗСУ, на думку аналітика, не готові до широкого контр-наступу, але тримають Бахмут й інші критичні точки на Донбасі та мають певні успіхи, в кількох місцях форсувавши Дніпро в районі Херсона. Українцям потрібні певні «креативні рішення», щоб перемогти, не покладаючись лише не допомогу Заходу й розраховуючи, найперше, на власні сили. Будемо сподіватися, що такі рішення не забаряться.
26.04.23 — 603