Контракти.ua

2593  —  17.08.22
Бензин та дизель можуть здешевшати на 3-4 грн за літр – експерт
Бензин та дизель можуть здешевшати на 3-4 грн за літр – експерт

Що буде з цінами на різні види палива.

В Україні повертають акциз на пальне. Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн проаналізував, як це позначиться на цінах на АЗС. Пише ТСН. 

Про це він розповів у програмі "Розмови про важливе".

"Динаміка дуже втішна, маємо дуже серйозний спад ціни на нафтопродукти, на нафту. Наприклад, протягом липня ціни впали на 150-175$ за тону, і вже ці партії почали надходити до України, вони пришвидшили падіння цін, як в оптовому сегменті, так і в роздрібному. На сьогодні потенціал зниження оцінюється в 3-4 грн за літр на кожній з марок нафтопродуктів", - зазначив він.

Куюн також розповів, у якому сегменті відбулось найбільше зниження ціни за останній тиждень.

"Найбільша динаміка (зниження цін - ред.) на сьогодні притаманна дизельному пальному, тому що крім того, що ціни на нього зараз серйозно впали у світі, дуже багато компанії привезли у липні, тобто за нашими оцінками, перевищення над споживанням становило 20-25%, відповідно цей обсяг тисне на ринок, і крім того, це все обсяги, які були порівняно дорогі, зараз вже починають надходити більш дешеві, і відповідно всі хочуть швидше розпродати свої запаси, оскільки вони взагалі ризикують потім продати їх в збиток. Тому бачимо дуже суттєве пожвавлення і по дизелю воно, мабуть, найбільше", - зазначив він.

Щодо скрапленого газу, то динаміка теж непогана, хоча бачимо, що все одно є потенціал до зниження.

"З бензином теж довго була пауза, зараз бачимо, що ціни почали просідати, за останній тиждень десь просіли на 2 грн/літр в опті. І я бачу, що цей процес, він перекинувся на роздрібну мережу, і зокрема, бачимо, що дуже активізувалися роздрібні мережі, які вже кожного дня пропонують якісь акції, якісь маркетингові компанії, і це говорить про те, що конкуренція загострюється, тому, відповідно, буде жорстка конкуренція і щодо ціни", - резюмував експерт.

Нагадаємо, Кабмін підтримав законопроєкт про зміни до Податкового кодексу України, яким передбачається часткове повернення ставок акцизу на паливо, що діяли до повномасштабного вторгнення.

Статьи по теме
НБУ очікує підвищення цін бензин в Україні цього року: в чому причина
НБУ очікує підвищення цін бензин в Україні цього року: в чому причина

Ціни на пальне в Україні у 2023 році зросли лише на 2,7% через те, що падіння світових цін на нафту компенсувало підвищення податків. Але цього року ціни зростатимуть більш швидко.
03.02 — 291

Паливо за місяць подешевшало на 3-7 гривень: скільки коштують бензин, дизель та автогаз
Паливо за місяць подешевшало на 3-7 гривень: скільки коштують бензин, дизель та автогаз

Роздрібні ціни на бензин, дизельне паливо Україні знизилися в грудні 2023 року. Автогаз подешевшав після різкого зростання восени.
30.12.23 — 610

Що буде з цінами на бензин, дизель та автогаз: прогноз до кінця року
Що буде з цінами на бензин, дизель та автогаз: прогноз до кінця року

Вартість нафтопродуктів в Україні почала знижуватися за падінням світових цін на нафту. Експерти прогнозують, що у грудні бензин та дизель подешевшають на 2-4 гривні, ціна зрідженого газу опуститься до 30 гривень за літр.
09.12.23 — 435