Контракти.ua

607  —  22.07.22
Вчені назвали можливу причину краху цивілізації майя
Вчені назвали можливу причину краху цивілізації майя

Вчені на чолі з антропологом доктором Дугласом Кеннеттом із Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі з'ясували можливу причину краху столиці майя Майяпан.

Археологічні й історичні дослідження виявили зв'язок між глобальною зміною клімату, соціальною нестабільністю, насильницькими конфліктами та соціально-політичним колапсом майя. Пише ТСН. 

Про це пише Express.

Під час дослідження команда вивчила історичні документи на наявність записів про насильство на Юкатані, а також досліджувала людські рештки, виявлені в Майяпані, на ознаки травм. Потім вона намагалася знайти зв'язок між цими ознаками конфлікту й індикаторами умов посухи.

Так експерти виявили, що тривала посуха загострила напруженість між групами, які суперничали, що зрештою привело місто до занепаду.

Із розпадом Майяпана жителі міста мігрували до інших, дрібніших й успішніших міст на околицях. Саме ця можливість пристосування забезпечила стійкість у регіональному масштабі, що дозволило цивілізації майя проіснувати ще як мінімум 150 років.

"Як ми бачимо, тут немає жодних збігів обставин. Насправді саме посуха спровокувала громадянський конфлікт, що породив насильство, яке, зі свого боку, призвело до соціальної та економічної нестабільності, яка прискорила крах Майяпана", — зазначили вчені.

Нагадаємо, у Мексиці на будівельному майданчику археологи знайшли 1500-річне місто майя.

Статьи по теме
Цивилизацию майя погубила засуха
Цивилизацию майя погубила засуха

Долгая засуха вынудила людей покинуть города.  
03.08.18 — 1569

За «кінець світу» «відповідальні» на майя, а ацтекі - історик
За «кінець світу» «відповідальні» на майя, а ацтекі - історик

Доктор історичних наук, професор Київського національного університету, у сферу наукових інтересів якого входить історія доколумбових цивілізацій Америки, Вадим Рубель спростовує інформацію про те, що в міфології й календарі майя є свідчення про кінець світу 21 грудня 2012 року.
05.12.12 — 14179

Ученые назвали причины исчезновения цивилизации майя
Ученые назвали причины исчезновения цивилизации майя

Цивилизация Центральной Америки майя, по мнению американских ученых действительно исчезла в результате климатических изменений на Земле, а именно - по причине засухи.
09.11.12 — 2514