Контракти.ua

168  —  19.07.22
Як підвищити врожайність сої: основні заходи агрономів
Як підвищити врожайність сої: основні заходи агрономів

Соя — рослина сімейства Бобових, яка вирізняється високою рентабельністю. Це і пояснює її популярність серед українських аграріїв. Проте слід врахувати одну особливість цієї культури, а саме велике споживання з ґрунту поживних речовин. У зв'язку з цим соя потребує правильної організації системи підживлення. Тільки в цьому випадку можна бути впевненим у високих кількісних та якісних показниках врожайності

Необхідні для сої мікроелементи: які мікродобрива використовувати

Уповільнений ріст та зниження врожайності — це результат нестачі поживних речовин. Важливу роль в розв'язанні цієї проблеми відіграють мікродобрива для сої, зокрема ті, що містять такі компоненти:

1. Бор. Має важливе значення для вуглеводного обміну, регулює процес вироблення стимуляторів та інгібіторів росту. Завдяки цьому мікроелементу покращується формування кореневих бульбочок. Окрім того, бор бере участь у поділі клітин та утворенні їх мембран. Допомагає рослинам засвоювати кальцій та азот. Дефіцит бору проявляється у вигляді деформації молодих листків з міжжилковим хлорозом, уповільненого чи дуже різкого росту верхніх точок.

2. Молібден. Сприяє розвитку бульбочок, формуванню коренів. Допомагає рослинам краще засвоювати азот. Вносити цей мікроелемент краще з бором. При дефіциті молібдену уповільнюється ріст рослин, вони жовтіють. Старіше листя може опадати, молоде стає червоно-багряним.

3. Фосфор. Важливий елемент для формування та росту кореневої системи, листків, насіння. При недостатньому розвитку коренів культура може вражатися кореневими гнилями та бактеріозами.

4. Цинк. Сприяє правильній роботі ферментативної системи. Бере участь в синтезі нуклеїнових кислот та в обмінних процесах фітогормонів росту. Нестачу цинку можна розпізнати за хлорозом молодих листків, уповільненим ростом, жовтуватою плямистістю.

На живлення сої впливає погода. Так, у прохолодне, дощове літо їй буде не вистачати багатьох потрібних мікроелементів.

Як підживити сою, щоб повністю використати генетичний потенціал рослини

Щоб забезпечити сою всіма необхідними мікроелементами, необхідно підходити до цього питання комплексно. Для цього рекомендовано спочатку зробити аналіз ґрунту з метою визначення нестачі поживних речовин у ньому. Мікродобрива під сою вносять двома способами:

1. Некореневе підживлення. Передбачає передпосівну обробку насіння, завдяки якій підвищується схожість. Ядро наповнюється важливими мікроелементами, зміцнюється і дає потужний старт для майбутнього розвитку рослин. Культура стає стресостійкою.

2. Позакореневе підживлення. Такий спосіб удобрення в більшості випадків передбачає використанням розпилювальної техніки. Препарати вносяться методом зрошення самих рослин або їх кореневої системи. Завдяки позакореневому підживленню суттєво підвищуються зносостійкість сої, її врожайність, плоди стають естетично привабливими.

З метою отримання максимального ефекту від застосування мікродобрив для сої слід дотримуватись певних правил. Не можна підживлювати культуру під час дощу чи по мокрих листках, а також в сильну спеку, особливо якщо листки під її впливом підв'яли. Удобрення проводять не пізніше ніж за 2 тижні до початку цвітіння. Забороняється підживлювати культуру більше ніж 2 рази на тиждень.

Заручаємося підтримкою професіоналів

Використання мікродобрив для сої дозволяє отримати суттєвий приріст урожаю. Щоб правильно їх застосовувати, варто звернутися за допомогою до спеціалістів. Так, співробітники компанії «Санберрі Україна» — одного з лідерів ринку — розкажуть про всі нюанси підживлення сої і стануть вашими персональними консультантами в аграрній сфері.

Компанія спеціалізується на виготовленні екологічних, високоефективних комплексних добрив. Серед її асортименту можна знайти найбільш відповідні варіанти для кожного етапу підживлення сої.

Статьи по теме
Відомий бізнесмен продовжує підтримувати Україну
Відомий бізнесмен продовжує підтримувати Україну

Рінат Ахметов стверджує, що мирний договір із рф можливий тільки на умовах України, яка, зокрема, вимагає виведення російських військ і відновлення контролю над усіма захопленими територіями. Бізнесмен наголосив, що Україна бореться не тільки за свою свободу, а й за свободу всієї Європи. Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти росії, вимагаючи компенсації за грубі порушення його майнових прав під час неспровокованої військової агресії росії проти України.
02.09 — 399

Игристые из разных стран мира — названия и характеристики
Игристые из разных стран мира — названия и характеристики

Игристое — легкий приятный на вкус алкоголь, который ассоциируется с новогодними праздниками и значимыми событиями. По привычке многие все его виды называют шампанским. При этом надпись Champagne может стоять только на винах, произведенных в Шампани классическим методом из определенных сортов винограда. Игристые, произведенные в других странах, имеют свои названия и характеристики, с которыми предлагаем вам ознакомиться.
29.04 — 385

Як урізноманітнити меню при ГВ?
Як урізноманітнити меню при ГВ?

Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.
06.03 — 344