Контракти.ua

4729  —  01.07.22
Чий борщ: рішення ЮНЕСКО 1 липня поставить крапку у кулінарній суперечці
Чий борщ: рішення ЮНЕСКО 1 липня поставить крапку у кулінарній суперечці

Український борщ може увійти до Списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони.

У п’ятницю, 1 липня, ЮНЕСКО вирішить долю українського борщу. Суперечки про те, "чий борщ", тривають між РФ та Україною вже кілька років. Пише ТСН. 

Як повідомила заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, завтрашнє рішення поставить крапку в цьому питанні та оголосить борщ "нематеріальною культурною спадщиною, яка потребує термінової охорони".

Вона нагадала, що у березні 2021 року Міністерство закордонних справ України внесло на розгляд ЮНЕСКО підготовлене експертами номінаційне досьє щодо українського елементу “Культура приготування Українського Борщу”.

Номінація була включена до черги на розгляд 2023 року, проте розпочата Росією війна проти України, за оцінками Організації, створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини. Тож було ухвалено рішення розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку - Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

“Це безпрецедентна практика  для ЮНЕСКО, коли номінація, яка включена до черги Репрезентативного списку, розглядатиметься у надтерміновому порядку та буде включена до іншого списку організації”, - повідомила Еміне Джапарова.

Нагадаємо, раніше прессекретарка російського МЗС Марія Захарова обґрунтувала наявність “нацизму” в Україні тим, що в кулінарних книгах називають борщ українською стравою.

Статьи по теме
Секрети приготування смачного борщу: про це знають не всі
Секрети приготування смачного борщу: про це знають не всі

У всіх рецептів є уніфіковані умови, як досягти найкращого кінцевого результату.
17.11 — 446

Навіщо кулінари додають до борщу вершкове масло: ви будете здивовані результатом
Навіщо кулінари додають до борщу вершкове масло: ви будете здивовані результатом

Деякі кулінари за кілька хвилин до закінчення готування борщу додають до нього вершкове масло. Навіщо так робити?
12.11 — 244

Справжній автентичний борщ: рецепт, якому 300 років
Справжній автентичний борщ: рецепт, якому 300 років

Багато років тому українські господині не мали всіх сучасних інгредієнтів для приготування нашого улюбленого борщу, однак це не завадило їм створити страву, яка й сьогодні вважається унікальним кулінарним символом України.
01.11 — 1532