Контракти.ua

498  —  21.05.22
У Бельгії виявлені два випадки «віспи мавп» – ЗМІ
У Бельгії виявлені два випадки «віспи мавп» – ЗМІ

Провідний вірусолог Бельгії Марк Ван Ранст із університету в Лювені заявив про виявлення на території Бельгії перших двох випадків так званої віспи мавп, яка може передаватися від людини до людини контактним шляхом.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Brussels Times.

«Два випадки зараження вірусом «віспи мавп», який почав поширюватися у Європі, виявлені у Бельгії. Перший випадок був зареєстрований у провінції Антверпен, при цьому особа, що захворіла, не перебуває у тяжкому стані. Інший випадок «мавпячого» вірусу був виявлений у пробах чоловіка у провінції Фламандські Брабант», - йдеться у статті.

Вірусолог опублікував у соцмережах зображення шкіри ураженої вірусом людини і закликав людей, які почуваються зле або бачать у себе подібні симптоми, негайно звертатися до лікаря.

Перший випадок цього рідкісного вірусу, спалахи якого зазвичай обмежуються країнами Африки, виявили працівники Інституту тропічної медицини Антверпена, куди доправили проби тканин людини із підозрілими симптомами. Зразки надіслали у спеціалізовану дослідницьку лабораторію, де був підтверджений вірус «віспи мавп».

За наявними даними, вірус має відносно низьку агресивність у переданні іншим людям, проте особам, які виявили у себе ознаки хвороби, рекомендовано ізолюватися. Для передання вірусу від хворого до іншої особи між ними має відбуватися тривалий контакт, тож ризик широкого поширення хвороби поки оцінюється як низький. При цьому медичні дослідницькі установи Бельгії продовжують уважно стежити за ситуацією.

Симптоми вірусу включають лихоманку, біль у тілі, збільшення лімфатичних вузлів. Зрештою з’являється висипка – болючі наповнені рідиною пухирі на обличчі, руках і ногах.

Наразі цей вірус у Європі поширюється у великих містах. Підтверджено понад сорок випадків інфекції: у Великій Британії (9 випадків), в Іспанії та в Португалії (по 23 випадки), а тепер і у Бельгії (2 випадки). Повідомлення про захворювання на «віспу мавп» надходили також із США. На цей час не зареєстровано жодного смертельного випадку внаслідок цього захворювання.

У Великій Британії більшість випадків не могла бути спричинена подорожами до країн Африки, що свідчить про те, що хворі інфікувалися на території Європи.

За висновком бельгійських вірусологів, інфекція «віспи мавп» потребує уваги, але не створює приводів до паніки, оскільки має лише обмежені шляхи поширення.

Віспа – це одне із найдавніших захворювань людства. У більшості країн світу вона була подолана у другій половині 20 століття завдяки профілактичному щепленню.

Фото: Melina Mara/The Washington Post

Статьи по теме
Бельгия подаст в суд на Google из-за военных баз на картах
Бельгия подаст в суд на Google из-за военных баз на картах

Google отказалась размыть изображения военных объектов страны на своих картах. На картах Google можно найти, в частности, четкие изображения базы бельгийских ВВС Кляйн-Брогель, где хранятся атомные бомбы США.  
28.09.18 — 560

Король Бельгии отрекся от престола в пользу сына
Король Бельгии отрекся от престола в пользу сына

Король Бельгии Альберт II отрекся от престола в пользу своего сына, наследного принца Филиппа.
21.07.13 — 913