Контракти.ua

1241  —  19.05.22
У Міноборони прокоментували намір рф заборонити обмін бійців «Азова»
У Міноборони прокоментували намір рф заборонити обмін бійців «Азова»

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала сприймати як політичні заяви про намір держдуми рф внести правки в законодавство, аби унеможливити процес обміну бійців «Азова».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це вона сказала в загальнонаціональному ефірі.

«У росії є свої політичні процеси, є свої політичні угруповання<...>. Тому дійсно, протягом цієї операції порятунку (захисників Маріуполя – ред.) і протягом перемовин ми звідти чуємо різні заяви різних людей з різних сил. Тому ми повинні їх сприймати як політичні заяви, спрямовані на пропагандистський ефект і на пропагандистську ціль для внутрішнього російського споживання», - зазначила Маляр.

Вона закликала утриматись від публічних заяв щодо обміну полоненими в рамках евакуації українських захисників з «Азовсталі»: «Я розумію ті хвилювання і переживання, які зараз оволоділи всією нашою країною, тому що це наші захисники, це наші герої, і дійсно ми всі робимо все можливе, щоб їх врятувати. Я розумію, що всі хочуть знати хоча б якусь інформацію, але триває операція порятунку. Це перше. По-друге, тривають перемовини. Тому що сама операція порятунку має декілька складних етапів. Цей процес дуже чутливий. Будь-яка інформація, яку ми оголосимо публічно, може зашкодити і самому процесу, і нашим захисникам».

Маляр додала, що надмірна публічність іноді може зашкодити не лише даній конкретній операції порятунку, а й всьому процесу обміну. Вона закликала активістів бути обережними, аби не ускладнювати процес перемовин.

«Користуючись нагодою й ефіром, я хочу вкотре звернутись до наших активістів, небайдужих людей, які навпаки намагаються проводити інформаційні кампанії з обміну тієї чи іншої конкретної людини. Я хочу сказати, що часто це навпаки ускладнює процес перемовин. Це історія, якою повинні займатись професіонали», - наголосила заступниця глави МОУ.

Як повідомляв Укрінформ, Україна ініціювала переговори з низкою країн та організацій до процесу переговорів з росією щодо визволення заблокованих на Азовсталі захисників Маріуполя.

16 травня розпочалась евакуація українських захисників з заводу «Азовсталь». 53 тяжкопоранені військовослужбовці доправлені до медичного закладу в Новоазовську, ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.