Контракти.ua

2281  —  17.05.22
Тепер за гроші. Українцям стали відмовляти у безкоштовному проїзді в Європі
Тепер за гроші. Українцям стали відмовляти у безкоштовному проїзді в Європі

Ряд перевізників у Франції та інших країнах вимагають оплату проїзду

Українці можуть користуватися проїздом в поїздах багатьох країн Європи безкоштовно. Але в деяких державах з українців вже стали вимагати оплату.

Про це у коментарі TRAVEL РБК-Україна розповіла українка Світлана Тимошенко. Вона разом з мамою виїхала через війну в регіон Нормандія. Сім'я оселилася в місті Руан у давніх знайомих.

"Показала український паспорт, але цього було недостатньо"

Днями Світлана сіла на поїзд до Парижа, і як зазвичай думала, що проїзд безкоштовний. Але її попросили заплатити.

"Також був і другий випадок. Їздила в сусіднє з Руаном село. Показала український паспорт, але цього було недостатньо. Сказали, мовляв, з вас 6 євро", - ділиться вона.

За словами української біженки, подібне вона чула і від інших знайомих. Деякі перевізники, бачачи український паспорт, просять заплатити менше, ніж становить базовий тариф. Наприклад, 10 євро замість 10.

При цьому якщо в одному з міст Франції ви не купили квиток, і тільки що кудись приїхали, переживати не варто. Світлана каже, сісти на поїзд у Франції, не забронювавши перед тим місце, можна без проблем.

"В країні - широка мережа поїздів. Якщо ви приїхали на вокзал і пропустили один поїзд, то є велика ймовірність, що скоро прибуде інший. У нас звикли вишукувати квитки Укрзалізниці заздалегідь, бронювати місця. Тут такого можна не робити. Головне не забудьте з собою взяти український паспорт і звернутися в касу перед проїздом", - радить Світлана.

Де безкоштовно надають проїзд у Франції

SNCF: вільне переміщення всіма поїздами за українським паспортом або ID-карткою або з квитком helpukraine, який можна отримати в DB Reisezentrum (центрах подорожей DB) на будь-якій залізничній станції.

Транскордонні перевізники: біженці можуть переміщатися безкоштовно за українським паспортом або ID-карткою з Франції в Бельгію (Thalys), Англію (необхідна віза) (Eurostar), Швейцарію (TGV Lyria), Німеччину (Deutsche Bahn), Італію (TGV) та Іспанію (Renfe-SNCF).

У поїздах Польщі проїзд безкоштовний, а в автобусах питання "вирішують індивідуально"

Тим часом у Польщі подорожувати поїздами безкоштовно можна досі абсолютно без проблем. Однак у деяких випадках все ж доводиться платити. В основному в автобусах. Українка Іванна Дідок у коментарі РБК-Україна розповідає, що їздила в аеропорт міста Жешув за гроші.

"Ціна за проїзд туди була зовсім невисокою. З центру міста до самого аеропорту можна дістатися приблизно за 30-35 гривень в еквіваленті на наші гроші. Набагато дешевше, ніж зазвичай беруть у нас до аеропорту. Я зайшла в автобус і запитала, чи можна проїхати безкоштовно. Водій відповів, що Польща перевозить українців безкоштовно, але це відбувається "неофіційно". Він, мабуть, мав на увазі, що перевізники вирішують самі, брати з наших біженців гроші чи ні", - розповідає вона.

За словами українки, питання зазвичай вирішується індивідуально в спілкуванні з перевізником. Хтось дуже охоче пропускає, а хтось просить оплатити проїзд.

Нагадаємо, раніше ми писали, де в Європі для українців ввели безкоштовний проїзд у поїздах.

Статьи по теме
Українці готові повертатися додому з Європи для відбудови країни, – експерти
Українці готові повертатися додому з Європи для відбудови країни, – експерти

Країни ЄС змагаються за залучення українських працівників Українці, які приїжджають до країн ЄС після вторгнення Росії, можуть заповнити значні прогалини на національних ринках праці. Але роботодавці заявляють, що багато українців вже готові повертатися додому, щоб відбудовувати країну.
20.02.23 — 1620

Україна проведе спецоперацію проти військ РФ у Придністров'ї – експерт
Україна проведе спецоперацію проти військ РФ у Придністров'ї – експерт

Пострадянський простір має бути зачищено від військової присутності Росії, вважає Дмитро Васильєв
18.09.22 — 950

Німеччина від 1 вересня змінює правила перебування для українських біженців
Німеччина від 1 вересня змінює правила перебування для українських біженців

Федеральна рада Німеччини оприлюднила інформацію щодо нових правил перебування в країні громадян України. Зміни набувають чинності від 1 вересня 2022 року.
10.08.22 — 1949