Контракти.ua

1340  —  30.04.22
Прогноз погодних умов в Україні на травень 2022 року
Прогноз погодних умов в Україні на травень 2022 року

Третій місяць календарної весни на території нашої країни виявиться не особливо щедрим на опади, з прохолодними ночами та з середніми місячними температурами трохи нижче за норму.

Як показують свіжі розрахунки деяких прогностичних кліматичних моделей (пріоритет серед яких віддається європейській ECMWF та американській CFSv2), у травні практично над усім Європейським континентом встановиться поле підвищеного атмосферного тиску. Очікується, що циклонічність буде відносно слабо розвиненою, а основні шляхи погодних систем низького тиску та пов'язаних з ними атмосферних фронтів проходитимуть найчастіше через північно-східні регіони Європи. Пише meteoprog.ua.

Температурний режим розподілиться таким чином, що у східній та північно-східній частині материка буде більше прохолодних та похмурих днів з опадами, а у Центральній та Західній Європі в основному очікується переважання сонячної та сухої погоди з дефіцитом опадів протягом місяця.

Подібний режим атмосферної циркуляції визначає основні напрями переміщення повітряних мас. Так, для території України це означає переважання північно-західних та західних повітряних потоків з боку Скандинавії, Північного та Норвезького морів.

Безпосередньо на території України кількість опадів у травні передбачається на 10 – 35% нижче за кліматичну норму, і лише у східних областях зволоження прогнозується в межах норми. Найбільш посушливі умови будуть складатися в Одеській, Миколаївській, Вінницькій та Тернопільській областях. У зв'язку з нестачею дощів, на зазначених територіях є ризики зростання пожежної небезпеки в лісових та степових масивах аж до максимального 5 класу.

Основна частина опадів в Україні випадатиме у вигляді короткочасних дощів зливового характеру, іноді у супроводі гроз. У другій половині місяця більш помітно активізується конвективна діяльність внаслідок зростання середніх температур, тому збільшиться ймовірність небезпечних метеорологічних явищ, таких як шквали і град. При цьому, у Карпатах на початку травня може ще випадати мокрий сніг та снігова крупа, що не є аномалією для даного регіону (адже у високогір'ї навіть у червні нерідко спостерігаються опади у твердій фазі).

Середньомісячна температура повітря опиниться в межах норми в центральних та місцями у західних областях, на решті території травень може виявитися прохолодним з відхиленням середньої температури на 0,5 – 2 °С зі знаком «мінус», в основному за рахунок першої половини місяця. І лише на Закарпатті, у Львівській області та Буковині травень стане досить теплим, на 0,5 – 1 °С вище за середні багаторічні показники (див. карту вище).

Нічні заморозки на поверхні ґрунту можуть спостерігатися у першій декаді місяця в більшості областей, за винятком півдня та південного сходу. Поступово, починаючи з другої декади травня, нічні температури стануть більш комфортними, а ймовірність заморозків істотно знизиться.

Підготував Ігор Кібальчич, кандидат географічних наук, синоптик.

Статьи по теме
Якими будуть майбутні зими через зміни клімату
Якими будуть майбутні зими через зміни клімату

Наслідки глобального потепління вже відчутні і в Україні.
24.04 — 356

Синоптики попереджають про сильні заморозки: де чекати зниження температури
Синоптики попереджають про сильні заморозки: де чекати зниження температури

23 квітня, на українців чекає хмарна погода, а подекуди навіть підморозить.
23.04 — 248

Грозові дощі, заморозки та похолодання: 22 квітня погода в Україні остаточно зіпсується
Грозові дощі, заморозки та похолодання: 22 квітня погода в Україні остаточно зіпсується

Синоптики попередили про погіршення погодних умов.
22.04 — 194