Контракти.ua

864  —  26.04.22
Перемога на стратегічному рівні у війні вже є. До настання реальної може минути ще багато часу і ще багато втрат, але вона неминуча
Перемога на стратегічному рівні у війні вже є. До настання реальної може минути ще багато часу і ще багато втрат, але вона неминуча

Віктор Андрусів: Я часто пишу, що Україна перемогла у війні на стратегічному рівні, але нещодавно зрозумів, що треба детальніше пояснити це. Думаю зробити це в день міжнародної конференції на підтримку України в Рамштайні – чудова нагода. Стратегічний рівень війни – це найвищий рівень, на якому задіяні всі інструменти війни: політика, дипломатія, економіка, військові ресурси та військові операції тощо. Якщо країна здобуває перевагу в більшості цих сфер – вона перемагає у війні. Це не відбувається відразу, але це те, що неминуче станеться.

Класичний приклад – вступ США в Другову Світову. Черчилль був переконаний, що досягнувши вступу американців у війну – вона буде виграна на стратегічному рівні. Причин цьому була кілька: США були найбільшою економікою світу, вони знаходились на іншому континенті і їх важко було вразити існуючими засобами. Приєднання такої країни міняло баланс сил на користь Союзників, і перемога ставала всього лише питанням часу, якого, на жаль, пройшло ще дуже багато.

Щось приблизне трапилося з Україною за 60 днів. Ми пройшли складний переможний шлях на стратегічному рівні. Ось кілька ключових факторів нашої стратегічної перемоги:

1. На нашу підтримку була сформована велика коаліція провідних держав. Ні, цієї коаліції не було відразу. Німці, французи постійно петляли від реальних дій (місцями і досі це роблять). Американці і британці були не впевнені в масштабах втручання. Багато інших держав хотіли просто відбути номер стурбованості. Сьогодні за більшістю членів коаліції стоїть реальна підтримка: кошти, зброя, гуманітарна підтримка. Ця коаліція нарешті прийняла рішення про підтримку поразки Росії в Україні.

2. Ми отримали зброю. Насправді ми отримали значно більше. Так, за це прийшлось довго і тяжко боротися. Платити ціну людських життів. Але нарешті ми отримали максимальні поставки того, що просили. Однак, що ще важливіше – країни-союзники розгортають під нас виробництво зброї та працюють над модернізацією нашої армії – переведення її на зразки НАТО. Це грандіозний успіх. Оскільки він є доказом готовності союзників грати в довгу, до перемоги.

3. Ми маємо фінансову підтримку. МВФ і країни-партнери працюють над тим, щоб забезпечити нам 5 млрд дол допомоги щомісячно. Це колосальна сума. При тому, що вона не включає кошти на відновлення і зброю.

4. Ми на порозі найбільших санкцій проти РФ. Питання щодо ембарго на нафту та газ ще дискутуються, але політично рішення є прийнятим. Дискусія ведеться тільки щодо форматів і строків впровадження цього ембарго. Ключовим є те, що Захід неминуче скоротить споживання газу і нафти з РФ. На жаль, це станеться пізніше чим нам би хотілось.

5. Ми отримали свою Тегеранську конференцію. Саме так я трактую сьогоднішню зустріч в Рамштайні. Тегеранська конференція в 1943 році ознаменувала узгодження дій по розгрому нацистської Німеччини і контури повоєнного світу. Саме розгром російської армії і контури мирного договору є ключовими питаннями конференції.

6. Стратегічно важливими є і наші внутрішні фактори. На відміну від росіян ми зберегли бойовий дух своєї армії. Наша армія натхненна, хоче бити ворога, тоді як росіяни деморалізовані. Ми провели мобілізацію і зараз наші резерви в розмірі 100 тисяч солдат відправляються на фронт, завдяки і наданій військовій допомозі. Росіяни ж мобілізували тільки 30 тисяч солдат дуже сумнівної якості.

Стратегічна перемога дуже далека від реальної. Більше того, до настання реальної може минути ще багато часу і ще багато втрат. Суть стратегічної перемоги в тому, що вона показує неминучість нашої перемоги у цій війні.

 

Автор: Віктор Андрусів, громадський діяч, кандидат політичних наук, аналітик і публіцист

Статьи по теме
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок

У ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: за офіційною інформацією гребля знищена і не підлягає відновленню. Вода з водосховища стрімко тече униз за течією Дніпра. Під ризиком затоплення опинилися десятки населених пунктів, тисячі людей перебувають у критичних зонах і потребують негайної евакуації. Ми зібрали для вас декілька думок з соцмереж щодо причин та наслідків жахливого терористичного акту, який, за деякими твердженнями, дорівнює нанесенню ядерного удару або Чорнобильській катастрофі.
06.06.23 — 1042

Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный
Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный

Игаль Левин: "Они не останавливаются", — такими словами недавно описал российскую агрессию украинский генерал Валерий Федорович Залужный — главнокомандующий Вооруженными силами Украины. Вот эти слова Железного генерала — ключ к пониманию происходящего.
17.05.23 — 1138

Том Купер. Війна в Україні 25 квітня 2023. Для перемоги українцям потрібні власні «креативні рішення»
Том Купер. Війна в Україні 25 квітня 2023. Для перемоги українцям потрібні власні «креативні рішення»

Новий звіт Тома Купера, насправді, містить небагато нового. росіяни й далі мають перевагу в повітрі та артилерії, постійно атакують, але зазнають втрат і, фактично, не посуваються. ЗСУ, на думку аналітика, не готові до широкого контр-наступу, але тримають Бахмут й інші критичні точки на Донбасі та мають певні успіхи, в кількох місцях форсувавши Дніпро в районі Херсона. Українцям потрібні певні «креативні рішення», щоб перемогти, не покладаючись лише не допомогу Заходу й розраховуючи, найперше, на власні сили. Будемо сподіватися, що такі рішення не забаряться.
26.04.23 — 620