Контракти.ua

526  —  23.04.22
Денісова розповіла, куди росіяни вивозять людей з України
Денісова розповіла, куди росіяни вивозять людей з України

У Офісу Омбудсмана наразі є інформація про вивезення наших співгромадян з України у рф у Чувашію, зокрема – у райони неподалік Чебоксар, село Шомікове тощо.

Про це в ефірі телеканалу «Настоящее время» поінформувала Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

«Що стосується (вивезення – ред.) наших громадян у рф, то ми маємо дані від російських громадян – волонтерів, і від самих (українських – ред.) громадян (яких вивезли – ред.). Наприклад, учора нам надійшов дзвінок про те, що у 30 км від міста Чебоксари знаходяться 1000 наших громадян, і вони дуже хочуть виїхати», - поінформувала Денісова.

Також, за її словами, в Офісі Омбудсмана є інформація про те, що до санаторію «Багряні вітрила», що знаходиться у селі Шомікове (Республіка Чувашія), були вивезені рф 1000 громадян з Маріуполя, і вони хочуть їхати додому в Україну, або хочуть виїхати у ЄС, щоб не перебувати у рф незрозуміло у яких умовах і неясно чому.

«Також є табір у Леонідівці Пензенської області. Також є місто Тихвин Ленінградської області. Також є у Володимирі якийсь благодійній фонд рф, куди привезли групу українських підлітків, 14 і 15 років, з Донецької і Луганської областей», - уточнила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Окремо вона поінформувала щодо «евакуації» з тимчасово захоплених територій Донецької і Луганської областей, що перший вивіз звідти був здійснений 18 лютого – за наявними даними, рф тоді вивезла 90 тисяч наших громадян.

За словами Денісової, у селі Леонідівка (Пензенська область) знаходиться три табори, де перебувають саме ті люди, які були вивезені ще до повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Відповідаючи на питання, у яких умовах українські громадяни знаходяться у цих таборах у Пензенській області та у Чувашії, Омбудсман повідомила, що, скажімо, один із таборів у Пензенській області - це табір, де 10 корпусів, які огороджені сіткою-рабицею, і там є КПВВ.

«Ті громадяни росії, які з ними (вивезеними українцями – ред.) проводили розмови, розповідають, що стан у них (українців – ред.) дуже такий тривожний. Наші громадяни морально виснажені, вони були вивезені ще у зимовому одязі, у якихось спортивних брюках, гумовому взутті і якихось фуфайках», - поінформувала український омбудсман.

За її словами, діти, які народилися раніше у бомбосховищах, перебували без грудного вигодовування і вимагали певного харчування, і деякі волонтери зібрали гроші, придбали необхідні речі і передали.

«Тобто, люди не розуміють, що з ними далі буде відбуватися. І тому ми наразі намагаємося все ж таки разом зробити так, щоб вивезти їх у країни ЄС», - заявила Денісова.

Водночас Денісова висловила думку, що ті дані, які надає рф щодо вивезених з України осіб, можуть бути завищеними.

«Але я учора спілкувалася з представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Вони підтверджують не менше 550 тисяч (вивезених українців – ред.). Тобто у них же там є представник, який працює у рф, який сам об’їхав кілька областей і встановив місце знаходження там наших громадян. І вони там наразі надають допомогу нашим громадянам», - поінформувала Денісова.

Також про вивезених у рф українців, за її словами, повідомляють ті росіяни, які сприяють у вивезенні наших громадян до країн ЄС, наприклад, через Нарву в Естонію.

«Так, вони можуть не співпадати у кількості. Але ми ж бачимо конкретні прізвища людей. Так, може бути, що їхня кількість є меншою (за заявлені дані у рф – ред.). Але коли я знаю, маючи список із 170 громадян, наприклад, яких вивезли у Ямало-Ненецький округ, і знаю адреси їхнього місцезнаходження – це підтверджує те, що наші громадяни там є», - заявила український омбудсман.

У свою чергу вона зазначила, що наразі є дані про те, що з Маріуполя було вивезено 130 тисяч наших громадян. «Це – тільки з Маріуполя. А вивозять же з усіх окупованих територій наразі» - уточнила Денісова.

Також вона розповіла, що Офіс Омбудсмана намагається організувати виїзд у Естонію сім’ї з Маріуполя - чоловіка з жінкою і двох дітей. За її словами, одна дитина народилася під час бомбардування у підвалі у Маріуполі.

«Сім’я змогла виїхати у Ростов-на-Дону. Це ті люди, які втекли туди самі, тому що вони не могли нікуди більше втекти, і тому вони наразі хочуть виїхати у ЄС. Але у них немає документів на цю дитину. Вони змогли взяти довідку у лікарні Ростова-на-Дону лише про те, що ця жінка нещодавно народила дитину», - заявила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Як повідомлялося, 21 квітня Денісова поінформувала, що російські ЗМІ повідомили, що з території України у рф було вивезено більше 915 тисяч осіб, з яких 170 тисяч– це діти.

Статьи по теме
Експерт про Покровський напрямок: питання в тому, чи має РФ резерви, щоб не втратити імпульс
Експерт про Покровський напрямок: питання в тому, чи має РФ резерви, щоб не втратити імпульс

Російська Федерація (РФ) може остаточно втратити імпульс на Покровському напрямку, якщо не матиме резерви. Ворог вже не так стрімко наступає, як це було раніше.
15.09 — 207

У Зеленського про передачу Іраном ракет РФ: Україні потрібно дозволити бити по складах
У Зеленського про передачу Іраном ракет РФ: Україні потрібно дозволити бити по складах

Партнери повинні дозволити Україні знищувати склади з ракетами в Росії. Йдеться про ракети, які Іран міг передати російській армії.
10.09 — 181

У Кабміні висловилися про перенесення енерголіній під землю для захисту від атак РФ
У Кабміні висловилися про перенесення енерголіній під землю для захисту від атак РФ

У Міністерстві енергетики вважають, що перенесення повітряних ліній під землю може допомогти у захисті від російських атак. Це один з потенційних варіантів.
10.09 — 168