Контракти.ua

1311  —  21.04.22
Трансформація Путіна. Новий Путін – це Путін в довгу
Трансформація Путіна. Новий Путін – це Путін в довгу

Віктор Андрусів: Сьогоднішня розмова Путіна із Шойгу – знакова. Можливо вперше за багато часу я спостерігав наочне підтвердження того, що Путін – трансформується. І мова тут не про його фізичний стан, виглядав він погано, без ілюзій, але дай Бог, щоб здох в муках. Мова про його відмову штурмувати Азовсталь. І хай це не відповідало дійсності, сама по собі така публічна заява – дуже контрастує з тим Путіним, якого ми звикли бачити.

По-перше, попередній Путін – страшний символіст. Йому постійно треба якісь символічні прив’язки до його дій. Навіть наступ 24 лютого він виступаючи на стадіоні пояснював якимось притягнутим за вуха днем народження Федора Ушакова. Попереду в нас дві дати, до яких Путіну точно мало хотітись отримати Маріуполь. Перше – Пасха, з релігійної точки зору, захоплення міста до неділі трактувалося б як знак Всевишнього. Друге – це 9 травня. Піти на це свято без жодної 100% перемоги – він раніше точно собі дозволити не міг.

Сьогодні Путін символіст остаточно відступив перед Путіним “хай вже буде як є”.

По-друге, попередній Путін – це жорсткий пацан, який буде мочити в сортирах. Замочити “нацистів” з особливою жорстокістю остаточним штурмом Азовсталі – це було б дуже в його стилі. Путін, який відмовляється від остаточного штурму, і щось там бормоче про збереження життів солдат – це точно інший Путін.

З короткої розмови з Шойгу дуже важко зробити картинку нового Путіна. Але я зроблю ряд припущень.

Новий Путін – це Путін в довгу. Відмова від штурму Азовсталі є знаком, що він більше не хоче спішити. Він впевнений, що щось станеться само, і тому хай станеться, коли станеться. Більше того, він точно зібрався грати в довгу. І це точно результат пережитої ним поразки перших тижнів війни.

Новий Путін – це обережний Путін. Ні, йому не стало шкода його солдат. І ніколи не стане. Але йому стало шкода програвати в тому числі статистикою. Цей Путін став боятися фрази “любой ценой”. Тому, що є ціна, яка дорівнює – ганьбі. Це означає, що він таки свідомий втрат російської армії у війні, і також свідомий, що продовження війни нестиме ще більші втрати.

Цей новий Путін для нас не кращий і не гірший за попереднього. Він залишається кривавою потворою і м’ясником 21 століття. Однак, цю трансформацію важливо фіксувати, оскільки вона означає в тому числі серйозне коригування військових планів по Україні.

Автор: Віктор Андрусів, громадський діяч, кандидат політичних наук, аналітик і публіцист

Статьи по теме
Після війни: ветерани і суспільство чи суспільство ветеранів
Після війни: ветерани і суспільство чи суспільство ветеранів

Максим Колесников: Трохи антизради, бо вже сил нема бачити це нагнітання та ниття про те, як ми приречені після перемоги стикнутися з повним триндецом. Пройдусь по деяким пунктам, від яких особливо вже тіпає.
11.08.23 — 442

Поссорить Польшу с Германией: путинская Россия наступает на Европу
Поссорить Польшу с Германией: путинская Россия наступает на Европу

Виктор Небоженко: Кремль, на примере «запутанности» европейской истории и границ, пытается «раскачать» одновременно поляков и немцев на взаимный и общеевропейский реваншизм. В России набирает обороты мощная кампания стравливания Германии и Польши.
28.07.23 — 467

Россия, ракеты и украинские порты: в чем логика таких атак?
Россия, ракеты и украинские порты: в чем логика таких атак?

Игорь Тышкевич: Российская Федерация концентрируется на обстрелах портовой инфраструктуры Украины. Об этом свидетельствует география последних ракетных атак. И, увы, в той же логике события, вероятнее всего будут развиваться в ближайшие недели.
20.07.23 — 481