Контракти.ua

1526  —  19.04.22
«Найгірший і найнекомпетентніший правитель у російській історії». Огляд війни від Еріка Белоу
«Найгірший і найнекомпетентніший правитель у російській історії». Огляд війни від Еріка Белоу

Ростислав Семків: Багато зауважень звучало, що тут лише Купер і Купер. Тому пропонуємо читати тепер звіти ще іншого аналітика – цього разу американець і з бойовим досвідом. Здається, він ще більш скептичний щодо недолугих зусиль росармії. Про автора: Ерік Белоу – військовий аналітик. Випускник Військової академії США, вивчав оперативний і системний аналіз. Протягом 9 років служив на різних офіцерських посадах у сухопутних військах.

ЕРІК БЕЛОУ

ОЦІНКА РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: ТИЖДЕНЬ З 11 ПО 17 КВІТНЯ

ОГЛЯД

Отут ви знайдете аналіз ISW [Інститут дослідження війни, американський аналітичний центр – перекл.] за 15 квітня:

https://diary-of-a-nerdy-kid.medium.com/russo-ukraine-war...

ЗА ВІСІМ ТИЖНІВ ВІД ПОЧАТКУ ВІЙНИ СТАН СПРАВ У РОСІЯН ЕВОЛЮЦІОНУВАВ ВІД ПОГАНОГО ДО ЖАХЛИВОГО, НИЩІВНОГО, КАТАСТРОФІЧНОГО І $%@#&#!!!.

[далі автор наводить посилання на тред у Твітері із аналітикою подій 47-51 днів війни]

https://bit.ly/3uTO5cL

Зараз на війні відбувається так багато усього, і так багато доводиться відфільтровувати, що цього тижня мій огляд буде зосереджений на деяких стратегічних наслідках путінського безумства. (А вони досі не збагнули, що багатокілометрові колони бронетехніки – це те, що ми тут всі називаємо «цілями»).

РОСІЙСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КОРАБЕЛЬ, ІДИ НАХУЙ

Коли я служив у Туреччині, то отримав сертифікат аквалангіста й одним із улюблених моїх занять було пірнання до затонулих кораблів. Що ж, тепер у водах біля Криму з’явилася нова атракція.

Після «таємничого» вибуху боєкомплектів, перлина у короні чорноморського флоту РФ – [крейсер] «москва» – перетворився на підводний човен. Звісно, десь у кишківниках кремля знайдеться якийсь чиновник, що скористається стандартним поясненням російських військових провалів: «Такий був наш план, таваріщі».

[виділено форматуванням як довідкову інформацію – перекл.]

Вартість пострілу з ПТРК Джавелін: $78 тис.

Вартість танка T-72: $1,2 млн.

Вартість усієї програми з розробки ПКР Нептун: $40 млн.

Затопити флагман Чорноморського флоту: безцінно.

Коли російська армія втрачає танк, вона завжди… може відбудувати… ніт, не може. Втрата військового корабля є нескінченно гіршою для росії. Навіть якби рф досі могла виробляти танки, кораблебудування вони загубили разом із розпадом СРСР. За іронією, більшу частину радянського кораблебудування було зосереджено в Україні. Крейсер «москва», що його спустили на воду у 1979 році та модернізували за останні десять років, був єдиним бойовим кораблем в цілому російському флоті.

[Вочевидь, тут автор має на увазі конкретно Чорноморський флот рф і те, що крейсер «москва» був у ньому єдиним кораблем такого класу – перекл.].

Тож навіть якби війна скінчилася завтра, і росії зійшли з рук такі дрібниці як геноцид, а Захід зняв би санкції, то путін коли-небудь спромігся би на те, щоб відбудувати свою армію та відновити втрачені літаки. Але відновити втрачені військові кораблі він не зможе.

Наразі росіяни втратили великий десантний корабель (ВДК) – такі судна вони ще раніше мусили купляти у Франції – і свій флагман. Станом на зараз є підстави вважати, що розв’язана із Україною війна стане для російського флоту навіть більш руйнівною, ніж для інших видів російських військ.

НАТО

У росії НАТО – це повноцінний іменник з чотирьох літер. Саме ця «штука» бентежить російську параною та змушує росіян коїти дурниці – наприклад, нападати на сусідів. Якщо втрати російського флоту можна охарактеризувати як катастрофічні, то факт, що Фінляндія і Швеція тепер падають в обійми НАТО це вже якийсь апокриф.

Якщо говорити про досягнення, то за саме лише винищення своєї армії путіну варто було дати звання «Найгірший і найнекомпетентніший правитель у російській історії». Одночасна відмова Швеції та Фінляндії від 200- та 70-річного нейтралітету, відповідно, закріпить за ним це звання на століття вперед.

І Швеція, і Фінляндія, впиралися реверансам з боку НАТО впродовж багатьох десятиліть, із посиланням на гарантії безпеки від москви. Україна мала такі саме гарантії згідно мінських угод [не кажучи вже про Будапештський меморандум – перекл.]. Тепер усі добре втямили, чого варті гарантії з боку путіна.

Ясно, що путін усвідомлює, наскільки серйозну загрозу російському впливу та гегемонії становить розширення НАТО коштом Швеції/Фінляндії, тож, ну ви розумієте… брязкання ядерною зброєю. Перш ніж ми спишемо цей трагічний когнітивний дисонанс на банальну дурість (адже так воно і є), нам ще доведеться зрозуміти, чому такі погрози лунають, та чому вони досі є серйозними – цьому я присвячу окремий пост. (Попри серйозність тих погроз, НАТО абсолютно точно треба розширюватися та стримувати ті біди, які путін несе своїм сусідам).

[виділено форматуванням як довідкову інформацію – перекл.]

Отже, в підсумку… Напад на нейтральних сусідів – інші нейтральні сусіди розмірковують про вступ до НАТО. Ядерні погрози – сусіди позбавляються сумнівів щодо вступу до НАТО.

У будь-якому випадку, як і йшлося у попередніх звітах [доступні англійською у блозі автора на Medium : https://medium.com/@diary-of-a-nerdy-kid – перекл.], росія демонструє нам, що вона абсолютно точно не є наддержавою. Їхня міць є радше удаваною, що своєю чергою є напрочуд важливою рисою російської політичної психології.

КИТАЙ СПОГЛЯДАЄ

Інша справжня наддержава – Китай – тим часом спостерігає за розвитком подій. Вірно слідуючи своїй Політиці одного Китаю, він цілком рішуче готувався до військової сутички за Тайвань. Тепер вони не просто дають задню; на додачу, проти них тепер постане «нарваний» блок тихоокеанських держав, які не зважатимуть на усяке «г**но», яке нестиме Китай.

Попри те, що Сі [Цзіньпін – перекл.] зараз має достатньо важелів впливу на путіна – якому тепер є папіком – Сі доведеться вирішувати, чи хоче він залагоджувати відносини із «тихоокеанським блоком», чи він і далі тягнутиме свого шаленого дядька за стіл із почесними гостями.

Дякую за читання,

Ерік (Token Army Guy)

Джерело: Ростислав Семків

За переклад дякуємо Anton Shygimaga

Оригінал тут : https://medium.com/.../russo-ukraine-war-assessment-week...

 

ЗАКЛИК ПІДТРИМАТИ КОШТАМИ

Розуміємо, що зараз із такими закликами звертаються всі й ми вже зверталися неодноразово, але так само розуміємо, що це серйозно наближає перемогу : навіть якщо відгукнутися через раз і перерахувати 100-200 грн., наша оборона міцнішатиме, а відсіч зробить становище ворога незносним.

Сьогодні збираємо на дизель-генератор та бус для танкової роти з центральної області, яка днями вже їде на передній край.

За цільове використання ручаємося.

Реквізити (будуть також додані окремими коментарями):

Моно 4441114428294795 Антон Ш.

Приват 5168755430373924 Антон Шигімага

PayPal shyhimaha@gmail.com

Є МОЖЛИВІСТЬ - ПІДТРИМАЙТЕ ПРОСТО ЗАРАЗ!

Статьи по теме
Про Путіна, мобілізацію та битву за Крим. Головне з інтерв'ю Зеленського для The Economist
Про Путіна, мобілізацію та битву за Крим. Головне з інтерв'ю Зеленського для The Economist

Президент України Володимир Зеленський вважає російського диктатора Володимира Путіна "твариною" і не бачить передумов для мирних переговорів. На його думку, битва за Крим стане центральною у нинішній війні, а альтернативи посиленню мобілізації насправді немає.
03.01 — 516

Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок

У ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: за офіційною інформацією гребля знищена і не підлягає відновленню. Вода з водосховища стрімко тече униз за течією Дніпра. Під ризиком затоплення опинилися десятки населених пунктів, тисячі людей перебувають у критичних зонах і потребують негайної евакуації. Ми зібрали для вас декілька думок з соцмереж щодо причин та наслідків жахливого терористичного акту, який, за деякими твердженнями, дорівнює нанесенню ядерного удару або Чорнобильській катастрофі.
06.06.23 — 1033

Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный
Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный

Игаль Левин: "Они не останавливаются", — такими словами недавно описал российскую агрессию украинский генерал Валерий Федорович Залужный — главнокомандующий Вооруженными силами Украины. Вот эти слова Железного генерала — ключ к пониманию происходящего.
17.05.23 — 1126