Контракти.ua

763  —  14.04.22
Депортованих загарбниками українських дітей хочуть примусово русифікувати - Кремінь
Депортованих загарбниками українських дітей хочуть примусово русифікувати - Кремінь

Депортованих російськими загарбниками українських дітей, багато з яких стали сиротами через геноцид нашого народу, хочуть примусово русифікувати.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці, коментуючи заяви представників російської влади, які скаржаться, що “звільнені” українські діти, не знають мови “асвабадітєлєй”, передає Укрінформ.

“Росіяни самі визнають факт того, що українські діти не володіють російською мовою. У зв'язку з чим путінська влада йде на новий злочин, який має всі ознаки лінгвоциду: цілеспрямовані дискримінаційні дії по відношенню до носіїв української мови. Наших дітей хочуть запроторити до “мовних шкіл”, насправді - до СІЗО та колоній для неповнолітніх зі своїм “контингентом”. Там їм насаджуватимуть чужу для них мову, тюремну субкультуру, а каратимуть кримінальною відповідальністю за найменше порушення режиму чи вигаданий проступок”, - зазначив Кремінь.

Він також зауважив, що з інформації, яку поширюють у соцмережах російські та сепаратистські сміттєсайти, відомо, що на окупованих українських територіях для школярів також планують організувати “школи” інтенсивного вивчення історії та мови окупанта.

“Неможливо уявити, що це будуть за “школи”, і який досвід там набудуть діти. Треба зробити все можливе, щоб визволити наших дітей з російського полону і рабства. Політика лінгвоциду українських дітей, депортації та тюремні перспективи - міна уповільненої дії для цивілізованого світу, спрямована на очевидні спроби знищення майбутнього української нації”, - сказав Кремінь.

Він закликав міжнародні правозахисні організації відреагувати на злочинні дії країни-агресора та вкотре наголосив на важливості прийняття рішення про призупинення членства росії в ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважена ВР із прав людини Людмила Денісова закликала міжнародні інституції втрутитись у ситуацію із незаконного вивезення з України дітей та подальшого протиправного усиновлення в росії. За інформацією з різних джерел, наголосила вона, до рф примусово вивезено вже понад 121 тисячу дітей. Це як діти-сироти, так і ті, які мають батьків.

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 268

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 421

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 378