Контракти.ua

1030  —  07.04.22
РФ готує прорив на Донецькому напрямку і хоче взяти Маріуполь під повний контроль
РФ готує прорив на Донецькому напрямку і хоче взяти Маріуполь під повний контроль

Російські війська зосередилися на спробах прорвати оборону Об’єднаних сил на Донецькому напрямку.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці.

Так, станом на 18:00 6 квітня, російські війська продовжують підготовку до наступальної операції на сході України з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей.

За даними Генштабу, загарбники здійснюють перегрупування військ та ведення розвідки, намагаються покращити тактичне положення окремих підрозділів у Південнобузькому операційному районі та закріпитися на адміністративних кордонах Херсонської області.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій з метою прориву оборони угруповання Об’єднаних сил на Донецькому напрямку. Також намагається взяти під повний контроль Маріуполь.

Перегрупування військ та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу, виведених до районів Брянської та Курської областей, завершується.

Триває підготовка та переміщення підрозділів загарбницьких військ рф на територію України.

Згідно з інформацією Генштабу, ворог спланував переміщення підрозділів 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу з території республіки білорусь до Бєлгородської області. Також фіксується переміщення до цієї області окремих підрозділів Центрального військового округу.

На Волинському та Поліському напрямках суттєві зміни в положенні та стані угруповання військ рф не виявлені. Підрозділи Східного військового округу, виведені на територію Гомельської області, завершують перегрупування.

Відзначається переміщення підрозділів противника до залізничних станцій для завантаження та подальшої передислокації.

На Слобожанському напрямку російські війська продовжують блокувати Харків. Здебільшого в нічний час загарбники здійснюють обстріли міста з використанням реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів.

У районі міста Ізюм активних дій противник не проводив. Силами окремих підрозділів 20-ї загальновійськової та 1-ї танкової армій Західного воєнного округу здійснює перегрупування.

Для підвищення оперативності перекидання військових вантажів росіяни розпочали використання залізничного сполучення. Зокрема зафіксоване прибуття залізничних ешелонів з озброєнням та військовою технікою зі станції Валуйки (рф) на залізничну станцію Куп’янськ (Україна).

На Донецькому та Луганському напрямках основні зусилля ворог зосереджує на бойових діях у районах населених пунктів Попасна і Рубіжне та на встановленні контролю над Маріуполем, намагається покращити тактичне положення.

Згідно з даними Генштабу, противник продовжує вогневий вплив на більшості напрямків. Зокрема здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кремінна, Піски, Очеретино, Розівка, Новобахмутівка, Новосілка Друга, Мар’їнка та Красногорівка.

У районі Попасної, Степного, Новотошківського, Рубіжного, Сєверодонецька і Солодкого ворог проводив штурмові дії, але успіху не мав.

Російські війська продовжують штурм Маріуполя, активно застосовуючи авіацію.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли населених пунктів Щербаки, Комишуваха, Новоданилівка, Мала Токмачка, Гуляйпільське, Лук’янівське, Преображенка та Гуляй Поле.

У результаті наступальних дій підрозділів ЗСУ війська рф втратили контроль над селом Осокорівка.

Сили оборони продовжують утримувати визначені рубежі, нищити ворога та звільняти від загарбника українські землі.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська з 24 лютого по 6 квітня втратили близько 18,6 тисяч осіб. Серед втрат ворога також 684 танки, 1861 бойова броньована машина, 332 артилерійські системи, 107 реактивних систем залпового вогню, 55 засобів протиповітряної оборони, 150 літаків, 135 гелікоптерів, 7 кораблів / катерів, 76 цистерн з паливно-мастильними матеріалами, 96 безпілотників оперативно-тактичного рівня та інша техніка.