Контракти.ua

1220  —  29.03.22
Журналісти просять розробити прозорі правила висвітлення російських обстрілів
Журналісти просять розробити прозорі правила висвітлення російських обстрілів

Українські та іноземні журналісти звернулись до Президента Володимира Зеленського, Офісу глави держави, Міністерства оборони, СБУ, Генштабу ЗСУ та Міністерства закордонних справ із закликом розробити прозорі правила щодо висвітлення російських обстрілів.

Відповідна заява розміщена на сайті Інституту масової інформації, передає Укрінформ.

«Внесок журналістів є надзвичайно цінним для України. Саме завдяки їхній роботі світ і громадяни України дізнаються про злочини Росії, про гуманітарну катастрофу, до якої вони призвели, про руйнування та жертви російських обстрілів. Саме завдяки вільній і безперешкодній роботі іноземних журналістів світ зараз підтримує Україну», - наголошується в заяві.

Водночас зазначається, що через необґрунтовані заяви посадовців у суспільстві почали вбачати зраду та "коригування вогню" в роботі всіх без винятку журналістів, що є надзвичайно шкідливим для України.

У зв’язку з цим автори заяви закликають розв'язати ключові проблеми, які потрібні для покращення ситуації з роботою журналістів.

Зокрема, журналісти вважають за необхідне врегулювати питання з акредитацією журналістів від Міністерства оборони; надати роз’яснення підрозділам тероборони та Служби безпеки на місцях, що означає ця акредитація; визначити перелік додаткових документів для підтвердження акредитації МО.

Крім того, журналісти просять залучити технічних спеціалістів і розв’язати питання про висвітлення артилерійських та ракетних обстрілів, місць руйнувань; дозволити журналістам працювати на місці відразу після обстрілів, але за необхідності запровадити ембарго на публікацію інформації після обстрілів.

"Закликаємо сторони до діалогу та побудови прозорих правил роботи журналістів в Україні. Для перемоги України дуже потрібно побудувати максимально сприятливі умови для роботи вільної преси, наскільки це можливо в умовах війни", - зазначається в заяві.

Як повідомлялося, у понеділок, 28 березня, набули чинності зміни до Кримінального кодексу, що передбачають кримінальне покарання за незаконне розповсюдження інформації про переміщення ЗСУ і міжнародну військову допомогу.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр пояснила, що відтепер злочином буде вважатися несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення і переміщення військової допомоги. За її словами, поширення цих даних завдає шкоди Україні, оскільки ворог моніторить їх і робить все можливе, аби надання цієї допомоги не відбулося.

Також злочином буде вважатися несанкціоноване розповсюдження інформації про переміщення, рух та розташування Збройних сил України та інших військових формувань.

Несанкціоноване розповсюдження означає, що ця інформація викладена до того, як її офіційно оприлюднив Генеральний штаб, або без письмового дозволу Генштабу. Однак Маляр додала, це стосується лише розповсюдження такої інформації під час воєнного стану.

Статьи по теме
Західна преса про причини провалів армії рф. Чому «втарая в мірє» не може зламати тероборону Чернігова
Західна преса про причини провалів армії рф. Чому «втарая в мірє» не може зламати тероборону Чернігова

Павло Алексієвич: Іноземні журналісти гарно структурували причини успіхів та невдач армій. Дякую Vasyl Taras за підготовку та поширення інформації. Багато підтверджень цих слів справді спостерігаю зсередини ЗСУ.
06.04.22 — 882

Хотіли тиші, а отримали гучний скандал: «Укрексімбанк». Огляд думок
Хотіли тиші, а отримали гучний скандал: «Укрексімбанк». Огляд думок

Голова правління державного «Укрексімбанку» Євген Мецгер за день став відомим – після скандалу з нападом на журналістів програми «Схеми» та їхнім відео, яке безуспішно намагалися видалити «айтішники» банку. Сьогодні Мецгер все ж таки склав свої повноваження. Євген Мецгер очолював «Укрексімбанк» з березня 2020 року. До цього він працював в «Укргазбанку» і банку «Фінанси та кредит». Огляд думок.
06.10.21 — 1317

В Кабмине призывают украинских журналистов не ездить в Беларусь
В Кабмине призывают украинских журналистов не ездить в Беларусь

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба и министр культуры и информационной политики Александр Ткаченко решительно осуждают нарушение властью Республики Беларусь прав и свобод представителей медиасферы.
26.05.21 — 845