Контракти.ua

969  —  11.03.22
Найманці з Близького Сходу та їхні реальні спроможності
Найманці з Близького Сходу та їхні реальні спроможності

Борис Бабін: Характерним для третього тижня війни є факт оголошення агресором про масовий набір найманців. Як пише Association of Reintegration of Crimea 11 березня 2022 року керівник Росії публічно заявив, що до участі в агресії проти України планується залучити до 16 тисяч «добровольців», а фактично – найманців із країн Близького Сходу.

Оголошена наразі участь в якості «добровольців» колаборантів з окупованого Сходу України узагалі стала констатацією загальновідомого факту та суттєво ситуацію в зоні бойових дій не змінить. Водночас характерною є згадка Путіним про азійські країни.

Попре зусилля російської пропаганди описати підрозділи диктаторських режимів Лівії, Сирії, Ємену тощо як «істотну бойову силу» їх реальні спроможності варто оцінити виключно в якості «гарматного м’яса». Навіть заплановане залучення агресором підконтрольних Росії бойовиків «Ісламської держави» істотно не вплине на обороноздатність України.

Тому очевидно, що використовувати такий «цінний» мобілізаційний ресурс агресор планує лише поза зоною активних бойових дій, у якості «загороджувальних загонів», а також у якості каральних загонів на окупованих територіях для терору українського населення. При цьому очевидно, що вказані «добровольці» будуть постачатися у Росію як повітрям, так й через «Сирійський експрес», через порт Тартус, Чорноморські протоки та окупований Крим.

Примітно, що у радянській період низка військових частин у Криму мала метою підготовку диверсійно-терористичних кадрів для виконання «інтернаціонального боргу» на Близькому й середньому Сході та у Африці. Наразі Туреччина запровадила відповідні обмеження на проходження проток учасникам бойових дій й тому очевидно що Росія наразі прагне добитися «закриття очей» на відповідні провезення «гарматного м’яса» до Криму. Таким чином півострів стає базою для розташування терористичних та маргінальних елементів Близького Сходу.

Додам, що саме вказані «добровольці» з Талібану, «Ісламської держави» чи військ Асаду можуть бути задіяними агресором для виконання найбільш нелюдяних завдань. У цьому вимірі характерним є нинішні істеричні заяви Росії про нібито «хімічну» та навіть «бактеріологічну» зброю в Україні.

Втім є й шанси що усі «добровольці» з фейкового «інтернаціоналу» знаходяться насамперед у хворій уяві кремлівського керінвицтва.

Упевнений що вказані ризики та виклики ретельно відстежуються українською владою

Автор: Борис Бабін, громадський діяч, доктор юридичних наук

Статьи по теме
Після війни: ветерани і суспільство чи суспільство ветеранів
Після війни: ветерани і суспільство чи суспільство ветеранів

Максим Колесников: Трохи антизради, бо вже сил нема бачити це нагнітання та ниття про те, як ми приречені після перемоги стикнутися з повним триндецом. Пройдусь по деяким пунктам, від яких особливо вже тіпає.
11.08.23 — 442

Поссорить Польшу с Германией: путинская Россия наступает на Европу
Поссорить Польшу с Германией: путинская Россия наступает на Европу

Виктор Небоженко: Кремль, на примере «запутанности» европейской истории и границ, пытается «раскачать» одновременно поляков и немцев на взаимный и общеевропейский реваншизм. В России набирает обороты мощная кампания стравливания Германии и Польши.
28.07.23 — 467

Россия, ракеты и украинские порты: в чем логика таких атак?
Россия, ракеты и украинские порты: в чем логика таких атак?

Игорь Тышкевич: Российская Федерация концентрируется на обстрелах портовой инфраструктуры Украины. Об этом свидетельствует география последних ракетных атак. И, увы, в той же логике события, вероятнее всего будут развиваться в ближайшие недели.
20.07.23 — 481