Контракти.ua

600  —  04.03.22
Єврокомісія анонсувала зупинку транскордонного співробітництва з Росією і Білоруссю
Єврокомісія анонсувала зупинку транскордонного співробітництва з Росією і Білоруссю

Європейська комісія призупиняє транскордонне співробітництво і транснаціональне співробітництво з Росією і Білоруссю. Причина такого рішення-російська агресія проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на прес-службу Європейське комісії.

"Російська військова агресія є кричущим порушенням Статуту ООН, міжнародного права і заснованого на правилах порядку. Призупинення всіх транскордонних і транснаціональних програм і платежів в Росію і Білорусь і, в той же час, посилення підтримки України - це конкретний вираз солідарності європейської політики і політики згуртування з українським народом", - заявила член Єврокомісії з питань згуртування і реформ Еліза Феррейра.

За її словами, подальші платежі в Росію або Білорусь проводитися не будуть. Призупинення негайно вступає в силу. Загальне фінансування ЄС для восьми програм з Росією становить 178 мільйонів євро, а загальне фінансування ЄС для двох програм з Білоруссю становить 257 мільйонів євро.

У документі наголошується, що регламент за програмами транскордонного співробітництва передбачає призупинення "у випадках порушення міжнародного права, прав людини, демократичних принципів і верховенства закону".

"Співробітництво з обома країнами за програмами в рамках нового періоду програмування 2021-2027 років також призупинено", - йдеться в повідомленні.

Рано вранці 24 лютого Росія почала відкриту повномасштабну війну на території України. Російські військові цинічно обстрілюють житлові будинки, школи та дитячі садки.

Статьи по теме
Reuters: Франція та Нідерланди пропонують ЄС санкції проти фінустанов, що працюють з Росією
Reuters: Франція та Нідерланди пропонують ЄС санкції проти фінустанов, що працюють з Росією

Агенція Reuters з посиланням на власні джерела стверджує, що дві країни Євросюзу пропонують блоку запровадити санкції проти всіх фінансових установ світу, які тим чи іншим способом сприяють отриманню російськими військовими товарів або технологій подвійного призначення.
15.05 — 164

Польща витратить $400 млн, аби зробити бар'єр на кордоні з Білоруссю
Польща витратить $400 млн, аби зробити бар'єр на кордоні з Білоруссю "непрохідним"

Польща витратить майже $400 млн, щоб зробити бар'єр на кордоні з Білоруссю "непрохідним".
13.05 — 107

ЄС готує санкції проти російського зрідженого газу: Bloomberg назвав наслідки
ЄС готує санкції проти російського зрідженого газу: Bloomberg назвав наслідки

Країни ЄС обговорюють заборону реекспорту російського скрапленого газу в рамках свого 14-го пакету санкцій проти Росії. Хоча це і не є повною забороною, це стане першим випадком, коли Європа вживе конкретних заходів проти російського СПГ.
13.05 — 173