Контракти.ua

702  —  04.03.22
"Так треба". Флагман ВМС "Сайгадачний" підтопили в Миколаєві в перший день війни

У Миколаєві потопили знаменитий флагман ВМС України "Гетьман Сагайдачний". Це сталося ще в перший день вторгнення Росії в Україну, але підтвердження з'явилося тільки зараз.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

"Флагман ВМСУ "Гетьман Сагайдачний" підтопили в порту Миколаєва. Так потрібно. Після війни швидко його піднімемо і відновимо", - сказано в повідомленні.

Стали відомі й деталі: українські моряки підтопили судно ще 24 лютого, в перший день війни. Ймовірно, щоб у разі чого не дістався окупантам. Він стояв на ремонті в Миколаєві та був не боєздатний.

Флагман "Гетьман Сагайдачний" - багатоцільовий корабель Військово-Морських сил України, флагман ВМС України. Був побудований в 1990 році, в 1992 році – спущений на воду. З 2 квітня 1993 – включений до бойового складу ВМС України. Названий на честь Петра Сагайдачного.

У 2014 році перебував у Криму, і капітан корабля Роман П'ятницький відмовився виконувати накази російських окупантів. Весь особовий склад залишився вірним присязі та народу України.

Далі "Гетьман Сагайдачний" базувався в Одесі, а з липня 2021 року – знаходився в Миколаєві, на суднобудівно-судноремонтному заводі "Нібулон".

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 307

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 463

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 425