Контракти.ua

1366  —  15.02.22
Ішингер нагадав Москві, чий був Крим у 1997 році
Ішингер нагадав Москві, чий був Крим у 1997 році

Якщо Кремль хоче повернутися до «статус-кво» 1997 року, йому б не завадило пам’ятати, чиїм був у той час Крим, а також подумати про свої війська в Калінінграді.

Про це сказав голова Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли я зараз чую, що Російська Федерація каже: «ми маємо все повернути до стану 1997 року», чи означає це, що Крим знову повертається в Україну? Чи це означає лише, що Захід має повернутися до того стану, а Росія нічого не повинна робити?», - запитав Ішингер.

Він також згадав саміт НАТО 2008 року в Бухаресті, коли ФРН і Франція були проти того, аби запустити негайно процес набуття членства в НАТО для України та Грузії, мотивуючи це тим, що це буди перетином червоної лінії. Росія натомість по-іншому сприйняла це та організувала «маленьку війну» в Грузії, а в 2014 році спробувала провернути те ж саме в Україні, «з метою запобігти прийняттю цих країн в НАТО».

Ішингер назвав найбільшою помилкою Росії, що в 2014-му, вона, ні з ким не вступивши в перемовини, в тому числі з ООН, нелегально анексувала Крим.

Німецький дипломат також припустив, що до частини вимог Москви до НАТО, у тому числі щодо потенційного розміщення зброї та військ альянсу на території Україні, можна було б дослухатися за аналогічних кроків РФ у Калінінграді. Частина вимог Путіна полягає в тому, щоб в Україні не можна розміщати західні війська, атомну зброю та ракети, зауважив дипломат. Він нагадав, що в Основоположному акті НАТО-Росія від 1997 року записано, що в нових членах НАТО не можуть бути дислоковані ані значні військові контингенти, ані атомні системи.

«Я не вважаю особливо складним сигналізувати російській стороні, що ми, звісно, не хочемо ставитися до України інакше, ніж до тих країн Східної Європи, які стали членами НАТО після 1997 року», - заявив Ішингер. Російська сторона зі свого боку, продовжив він, «має бути готова взяти на себе відповідні зобов'язання, наприклад, з таких питань, як Калінінград тощо, це широке поле (для обговорення – ред.)».

Усі питання, вважає голова MSC, можна було б відкрито та відверто обговорювати в Мюнхені, але Росія – президент і глава МЗС - відмовилися від участі як офф- так і онлайн.

Конференція пройде 18-20 лютого. Серед майже 30 голів держав і урядів у ній візьме участь Президент України.

Статьи по теме
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?

Євген Якунов: Що змусило тебе так змінитися? Адже для мого покоління, яке виросло в радянському союзі, ти завжди була взірцем високої національної культури, символом непокірності й прапором вільнодумства. Руставелі, Думбадзе, Туманішвілі, Абуладзе, Мамардашвілі, Данелія, Бендукідзе – ці імена супроводжували мене з дитинства крізь усе життя. А Софіко Чаурелі й Вахтанг Кікабідзе були ріднішими, ніж багато хто з акторів-земляків.
16.05.23 — 689

Жителі Росії ненавидять США більше, ніж Україну та Євросоюз
Жителі Росії ненавидять США більше, ніж Україну та Євросоюз

Серед росіян переважають негативні оцінки щодо США, Європейського Союзу та України. Позитивні оцінки характерні для Китаю, Індії та Туреччини.
13.03.23 — 769

Як санкції та війна руйнують економіку Росії
Як санкції та війна руйнують економіку Росії

В Росії після вторгнення до України знижуються важливі показники для економіки.
20.11.22 — 1558