Контракти.ua

904  —  10.02.22
Відсьогодні операції з платіжними картками здійснюватимуться за новими правилами
Відсьогодні операції з платіжними картками здійснюватимуться за новими правилами

З 10 лютого операції з платіжними картками, що здійснюються через POS-термінали або у платіжних системах, відбуватимуться за новими правилами. Це передбачено постановою Правління Національного банку України від 8 лютого 2022 року № 13 "Про затвердження Змін до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням".

Рішення Нацбанку, яке набирає чинності відсьогодні, 10 лютого, покликане захистити права власників платіжних карток, що розраховуються через POS-термінали або у платіжних системах. (POS-термінал - це пристрій, який використовується для безготівкових розрахунків пластиковими картками).

З іншого боку, посилено вимоги щодо контролю банками-еквайрами виконання торговцями правил платіжних систем і вимог законодавства, а також - здійснення фінмоніторингу за торговцями. (Еквайринг – послуга банку, яка дозволяє торговцю за допомогою POS-терміналу (або його аналогу) приймати до оплати платіжні картки міжнародних та національних платіжних систем за товари, роботи та послуги).

Так, Нацбанк убезпечив власників карток від несподіваних зайвих витрат, у разі, якщо здійснюється переказ коштів у кілька етапів.

Тепер банк-еквайр перед проведенням платіжної операції, що здійснюються в кілька етапів, повинен попередити власника картки про порядок і умови її здійснення.  Зокрема, має бути надана інформація про можливі додаткові витрати. Яким чином здійснюватиметься таке попередження, постанова НБУ не уточнює.

Крім того, Національний банк посилив вимоги до банків-еквайрів у сфері контролю за легалізацію (відмиванням) доходів.

Зокрема, передбачено те, що внутрішньобанківські правила мають містити порядок здійснення еквайром моніторингу переказів, здійснених на користь торговця (незалежно від наявності договору з торговцем).

Договір між банком-еквайром та торговцем (або небанківською фінансовою організацією) повинен обов’язково містити умови, які:

зобов’язують торговця чи небанківську фінансову установу надавати банку-еквайру інформацію, що запитується в рамках вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу;

визначають перелік і строки надання торговцем такої інформації;

передбачають інформування еквайра торговцем чи небанківською фінансовою установою про зміну видів діяльності торговця, які повідомлялися еквайру для призначення коду категорії торговця;

визначають відповідальність торговця чи небанківської фінансової установи за надання недостовірної інформації про види своєї діяльності;

надають еквайру право відмовитися від підтримання ділових відносин з торговцем чи небанківською фінансовою установою, яка не дотримується умов договору.

Статьи по теме
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв

Шахраї вигадали нову схему обману українців. Вони нібито обіцяють фінансову допомогу від міжнародних організацій чи уряду України, але насправді це не так.
16.09 — 264

В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців

Упродовж наступного місяця в Україні розпочнуть створювати реєстр скомпрометованих банківських карток, а далі - реєстр неблагонадійних торговців. Це потрібно для боротьби з ухилянням від сплати податків.
11.09 — 228

НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти
НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти

Національний банк України обмежив використання валютних карток українських банків за кордоном. Ліміти стосуються купівлі коштовностей та оренди житла.
09.09 — 164