Контракти.ua

941  —  30.01.22
Токіо має призупинити «мирні» переговори з Москвою на тлі загрози вторгнення РФ в Україну – експерт
Токіо має призупинити «мирні» переговори з Москвою на тлі загрози вторгнення РФ в Україну – експерт

Першим і найнеобхіднішим кроком превентивної реакції Японії на ситуацію можливого вторгнення Росії в Україну є призупинення перемовин Токіо з Москвою з питання мирної угоди щодо північних територій Японії.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив у своїй статті «Готуймося до вторгнення Росії в Україну! Що повинна зараз зробити Японія» японський новеліст, військовий оглядач, колишній старший офіцер Сил самооборони Японії Куон Амата.

Він нагадує, що питання про мирні перемовини актуалізувалося, коли глава МЗС РФ Сергій Лавров 14 січня оголосив про плани відвідати Японію впродовж кількох місяців з цією метою, а Токіо не надало інформації про відміну цього візиту, що теоретично означає підготовку до нього японським урядом.

«Японія намагається домовитися про мирний договір, вітаючи міністра закордонних справ країни, яка збирається вторгнутися в Україну. Це чіткий сигнал того, що Японія готова не помічати вторгнення в Україну, навіть якщо про це прямо не сказано», – зазначив автор.

Натомість, на його переконання, Росія продовжуватиме тупцяти на місці у питанні спірних островів, зате використає готовність Токіо домовлятися з Москвою у світлі нападу на Україну як спробу показати її своїм союзником та «послабити» країну, використавши її у вразливому питанні північних територій.

Саме тому, за словами Амати, Японія не повинна «заспокоювати» Росію продовженням переговорів щодо мирної угоди, а зайняти проактивну позицію і змусити Москву звернути свою увагу на Далекий Схід і відволіктися від України.

Окрім призупинення мирних перемовин, автор пропонує уряду своєї країни відреагувати на заявлені раніше Росією військові навчання у січні та лютому в Охотському морі та Тихому океані біля територіальних вод Японії. На його думку, Японія могла б ґрунтовно втрутитися в ці навчання біля її вод, у тому числі шляхом залучення розвідки.

«Саме по собі це втручання буде посилати політичний сигнал про те, що вторгнення не толеруватимуться. Що ще важливіше, це допоможе запобігти переміщенню Росії своїх сил на Далекому Сході в бік України», – запевняє японець.

Амата нагадав, що Японія і Україна втратили території внаслідок дій Росії. І засудження Японією нинішніх дій Росії щодо України працюватиме і на попередження намаганню РФ «зробити північні території російськими».

Як передавав Укрінформ, раніше прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда після онлайн-перемовин з президентом США Джо Байденом пообіцяв вдатися до рішучих дій у разі російського вторгнення в Україну.

Підсумки цієї зустрічі у МЗС РФ прокоментували так: «З подивом ознайомилися з повідомленнями про те, що на саміті Японія - США японська сторона в українському контексті намагалася погрожувати Росії якимись «сильними діями», та ще й «скоординованими зі США та іншими союзниками та партнерами».

Статьи по теме
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?

Євген Якунов: Що змусило тебе так змінитися? Адже для мого покоління, яке виросло в радянському союзі, ти завжди була взірцем високої національної культури, символом непокірності й прапором вільнодумства. Руставелі, Думбадзе, Туманішвілі, Абуладзе, Мамардашвілі, Данелія, Бендукідзе – ці імена супроводжували мене з дитинства крізь усе життя. А Софіко Чаурелі й Вахтанг Кікабідзе були ріднішими, ніж багато хто з акторів-земляків.
16.05.23 — 686

Жителі Росії ненавидять США більше, ніж Україну та Євросоюз
Жителі Росії ненавидять США більше, ніж Україну та Євросоюз

Серед росіян переважають негативні оцінки щодо США, Європейського Союзу та України. Позитивні оцінки характерні для Китаю, Індії та Туреччини.
13.03.23 — 766

Як санкції та війна руйнують економіку Росії
Як санкції та війна руйнують економіку Росії

В Росії після вторгнення до України знижуються важливі показники для економіки.
20.11.22 — 1555