Контракти.ua

1135  —  27.01.22
Коли буде Масляна-2022: точна дата Сирного тижня
Коли буде Масляна-2022: точна дата Сирного тижня

Дізнайтесь дату Масляної-2022 в Україні та готуйтеся зустрічати гостей із млинцями.

Масляна – яскраве, смачне, ситне, веселе давнє слов'янське свято, яке символізує зустріч зими з весною , а тому відзначається на стику цих сезонів. Коли настане Масляна у 2022 році, дізнайтесь у нашій статті.

Святкування Масляної або, як її ще називають, Сирного тижня , присвячене пробудженню від зимової сплячки, оглядинам, сватовству, весняному теплу, сонцю та супроводжується народними гуляннями, веселощами, смачними частуваннями, головним із яких традиційно є млинці.

Коли Масляна у 2022 році: дата свята

Масляна не має фіксованої дати . Це означає, що кожного року свято приходить у різні дні. А все тому, що вона повністю залежить від дати головного церковного свята Великодня.

Масляна відзначається за тиждень до Великого посту , який, у свою чергу, починається за 7 тижнів до Великодня.

У 2022 році православний Великдень припадає на 24 квітня , а Великий піст починається 7 березня . Відповідно Сирний тиждень-2022 стартує в останній день зими, 28 лютого, і триватиме до 6 березня , завершуючись Прощеною неділею.

Історія та традиції святкування Масляної

Масляна – це язичницьке свято поклоніння Сонцю . І колись він навіть збігався із днем весняного рівнодення. З появою християнства церква зберегла старий звичай зустрічі весни, але вирішила приурочити його до початку Великого посту.

Масляний тиждень є підготовчим етапом до суворого і тривалого Великого посту. У цей період вже не можна їсти м'ясо та м'ясні продукти , зате іще вдосталь страв із сиру, яєць та молока, завдяки чому Масляна також отримала назви Сирний тиждень або м'ясопустний тиждень .

Здавна головним символом Масляної у слов'ян були млинці , які за формою та кольором нагадували сонце. На млинці звали гостей і самі ходили в гості. Перший млинець за традицією віддавали жебракам для поминання померлих родичів.

Крім млинців на Масляну популярні оладки, вареники, сирники, пироги, пампушки, булочки та інша випічка. А в Прощену неділю , останній день Масляної, головна страва на столі – це яєчня.

Статьи по теме
Масляний тиждень: традиції та обряди кожного дня
Масляний тиждень: традиції та обряди кожного дня

Масляна 2022: які традиції існують на Масляну в Україні та що означає кожен день Масляного тижня?  
21.02.22 — 1504

Коли буде Масляна і як її святкувати, щоб не уподібнюватися росіянам: запам'ятайте ці традиції і звичаї
Коли буде Масляна і як її святкувати, щоб не уподібнюватися росіянам: запам'ятайте ці традиції і звичаї

Масляна святкується за тиждень до Великого посту, який починається за 50 днів до Великодня. Оскільки святкування Великодня щороку відбувається в різний час через визначення за місячним календарем, то і у Масляної завжди різні дати.
12.02.22 — 1194

Масляна в 2022 році: коли будемо пекти млинці і веселитися
Масляна в 2022 році: коли будемо пекти млинці і веселитися

Дати Масляної щорічно змінюються, оскільки залежать від церковного календаря і святкування Великодня. У 2022 році Великдень випадає на 24 квітня, а Великий піст пройде з 7 березня по 23 квітня.
17.01.22 — 1099