Контракти.ua

1111  —  23.01.22
Девелопер, забудовник, підрядник: розбираємося хто є хто на будмайданчику
Девелопер, забудовник, підрядник: розбираємося хто є хто на будмайданчику

Всі, хто цікавиться квартирами в новобудовах, постійно зіштовхується з термінами: девелопер, забудовник, генпідрядник, замовник будівництва і т.д. Часто недосвідченими користувачами це сприймається як "той, хто відповідає за будівництво". Але насправді – у кожного з них свої завдання та зона відповідальності, а також своя роль в успішній реалізації проекту.

РБК-Україна Realty пропонує розібратися, хто є хто на будмайданчику і яку роль відіграє кожен з основних учасників будівництва.

Девелопер

Девелопер – в перекладі з англ. означає "той, хто розвиває". Він керує усім процесом, пов'язаним з об'єктом нерухомості: створенням нових або реконструкцією існуючих проектів, розвитком земельних активів. Його основна мета – збільшити прибуток від реалізації проекту.

Часто в українських реаліях девелопер керує всім процесом будівництва, починаючи від розробки проекту і необхідної документації до реалізації квартир, тобто веде повний цикл організаційних робіт по об'єкту протягом усього його "життя".

Замовник

Замовник – той, хто замовляє будівельні роботи. Його ключовий обов'язок-своєчасно прийняти це саме замовлення. У нашому випадку – будинок, зданий в експлуатацію. Замовником може виступати як фізична, так і юридична особа, а також – держава.

В Україні замовник будівництва – як правило, власник або орендар земельної ділянки, де будуть проходити роботи. Він відповідає за оформлення всієї дозвільної документації, необхідної для проектування і початку будівельних робіт. Далі в його зоні відповідальності – всі документи аж до отримання дозволу на введення будинку в експлуатацію.

Забудовник

Забудовник – це, як правило, юридична (рідше – фізична) особа, яка організовує роботи на майданчику. В його обов'язки входить загальне керівництво процесом, нагляд за будівництвом, контроль планів та термінів, звіт про витрачені кошти.

Забудовник також може бути власником земельної ділянки, на якій йде будівництво (особливо у випадках, де мова йде про забудовників-фізосіб). І по суті – бути замовником будівництва. Тоді сам забудовник і отримує дозвіл на ведення робіт на даній земельній ділянці.

Прийнято вважати, що забудовник і девелопер — це одне й те саме. Так називають себе і забудовники, і замовники, і генпідрядники. Але девелопер – поняття більш масштабне. Зазвичай – це велика організація з більш широким спектром цілей і обов'язків, яка може об'єднувати декількох забудовників одночасно. До речі, з юридичного боку девелопер, як правило, не є стороною договору і відповідальності перед інвесторами не несе.

Генпідрядник

Генпідрядник – відповідальний за ведення безпосередньо будівельних робіт – починаючи від котловану і закінчуючи підключенням будинку до всіх необхідних комунікацій. Нерідко генпідрядник залучає до процесу будівельних робіт на різних ділянках інші вузькоспеціальні організації (субпідрядників). Саме генпідрядник несе відповідальність перед замовником за терміни і якість вироблених робіт.

Статьи по теме
Забудовниками спростили реєстрацію спеціальних майнових прав на майбутні об‘єкти нерухомості
Забудовниками спростили реєстрацію спеціальних майнових прав на майбутні об‘єкти нерухомості

Забудовникам спростили реєстрацію спеціального майнового права в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Відтепер первинна реєстрація буде відбуватися автоматично - без участі державного реєстратора через Єдину державну систему у сфері будівництва, де для цього запрацював відповідний функціонал.
22.02 — 236

Знімати квартиру чи купити свою: що краще
Знімати квартиру чи купити свою: що краще

OBOZ.UA розповів про головні відмінності між орендою житла чи купівлею свого. Дізнайтеся, які фактори слід врахувати перед прийняттям остаточного рішення про переїзд.
15.01 — 432

ГАЛЖИТЛОБУД, добудуй квартири нашої Мрії в Києві
ГАЛЖИТЛОБУД, добудуй квартири нашої Мрії в Києві

Шановний пан Зеленський (Володимир Зеленський), пан Клично (Віталій Кличко, Віталій Кличко), пан Садовий (Андрій Садовий), пан Малюк (Служба безпеки України) мене звати Валерія Олійник та я хочу з вами поділитися однією історією про мрію.
22.11.23 — 488