Контракти.ua

533  —  18.01.22
Військовий облік жінок: Президент закликав уточнити перелік професій
Військовий облік жінок: Президент закликав уточнити перелік професій

Володимир Зеленський звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова з приводу уточнення низки питань, пов’язаних з військовим обліком жінок.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Офісу Президента, про це йдеться у відповіді Зеленського на електронну петицію.

Петиція №22/130110-еп, яку 23 грудня 2021 року розмістила на сайті офіційного інтернет-представництва глави держави громадянка Яна Рашевченко підтримали понад 37 тис. осіб.

Розглянувши це звернення, Президент зазначив, що, відповідно до Конституції, захист суверенітету й територіальної цілісності держави є справою всього українського народу, громадяни мають рівні конституційні права й свободи та є рівними перед законом і не може бути привілеїв чи обмежень за ознакою статі.

Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначено, що жінок, які мають спеціальність чи професію, визначену в переліку, затвердженому Міністерством оборони, та є придатними до військової служби за станом здоров’я й віком, беруть на військовий облік.

Проте, як зауважив глава держави, суспільний резонанс, який відображає, зокрема, ця електронна петиція, був викликаний не так нормами Конституції та законодавства, як їх невдалою реалізацією, а саме: недостатньо обґрунтованим і тому надто широким новим переліком спеціальностей і професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік, а також відсутністю чітко визначеної процедури постановки на такий облік.

«Ураховуючи високу суспільну увагу до порушеної в петиції проблематики та зважаючи, що її врегулювання законодавством України покладено на оборонне відомство, я звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно й комплексно опрацювати порушене в петиції питання, приділивши особливу увагу розв'язанню, зокрема, таких питань: суттєве уточнення (скорочення) переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави; впровадження сучасних цифрових технологій у процедури постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік; врегулювання питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок», - заявив Зеленський.

Президент також поставив завдання розв'язати питання застосування виважених і суспільно прийнятних підходів щодо адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік військовозобов’язаних жінок до завершення процесу остаточного врегулювання згаданої процедури та визначення тих професій і спеціальностей, які для цього справді необхідні.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок віком від 18 до 60 років на облік як військовозобов'язаних. Про це йдеться в наказі міністерства №313 від 11 жовтня 2021 року, документ набрав чинності 17 грудня.

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей. Він охоплює всі найпопулярніші сфери - від громадського харчування до банківської справи. Зокрема, у ньому є програмісти, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, працівники готелів, діловоди, рекламники тощо.

17 січня заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що жінкам не треба терміново звертатись до територіальних центрів комплектування для постановки на військовий облік, оскільки нині триває робота над удосконаленням цієї процедури.

Статьи по теме
Зеленский объяснил, зачем Сырский проводит аудит в армии
Зеленский объяснил, зачем Сырский проводит аудит в армии

Главнокомандующий Вооруженных сил Украины Александр Сырский проводит аудит в армии для того, чтобы подготовить резервы.
27.02 — 244

Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 190

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 363