Контракти.ua

477  —  16.01.22
Голова МЗС Литви: Терпимість до агресивної політики РФ лише посилює напруженість
Голова МЗС Литви: Терпимість до агресивної політики РФ лише посилює напруженість

Міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс переконаний, що поступки Росії лише посилять напруженість у регіоні та стимулюватимуть агресію з боку Москви.

Про це він заявив на зустрічі глав МЗС країн ЄС у французькому Бресті, повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС Литви.

«Через агресивну політику Росії ситуація у Східній Європі залишається напруженою: Росія продовжує дислокацію збройних сил біля кордонів з Україною, а також військовий конфлікт на сході України, ігнорує міжнародне право, висуває нові вимоги до європейської спільноти через нібито існуючі для Росії загрози, хоча загроза безпеці в першу чергу походить від самої Росії», - заявив Ландсбергіс.

На його думку, європейські політики «мають нарешті вивчити уроки історії, що терпимість до агресивної політики лише посилює напруженість та стимулює ще більшу агресію».

Ландсбергіс також наголосив на важливості зміцнення співпраці ЄС та НАТО з метою забезпечення ефективної оборонної політики, посилення східного флангу НАТО та допомоги східним сусідам у створенні стійкості до зовнішніх загроз.

У контексті ситуації навколо України міністр зазначив, що жодні рішення не повинні ухвалюватися без неї.

«Українці виграли битву за європейський напрямок ще у 2014 році. Вони заплатили і все ще платять високу ціну за європейський вибір, тому ми не можемо перед ними зачинити двері», – заявив Ландсбергіс.

Він вважає, що ЄС має не лише зміцнювати співпрацю та діалог з Україною у сферах безпеки та оборони, а й бути готовим вжити жорстких політичних та економічних заходів, якщо Росія вирішить перейти до військових дій.

Крім того, Ландсбергіс заявив, що відносно Білорусі потрібно «дотримуватися узгодженої політики та принципів, уникати будь-яких дій, які б легалізували режим Лукашенка або його дії, включаючи запланований референдум щодо так званої нової конституції країни». Глава МЗС Литви наголосив на необхідності подальшого тиску на білоруський режим, включаючи запровадження нових санкцій.

Як повідомлялося, цього тижня відбулися численні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруженості навколо України, спровокованої Росією.

Перший раунд переговорів між Росією та США відбувся 10 січня у Женеві. У Брюсселі того ж дня відбулося засідання Комісії Україна-НАТО за участю віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

12 січня у Брюсселі відбулася зустріч Ради НАТО-Росія. Тоді ж ситуацію з питань безпеки у Європі та навколо України у рамках неформальної зустрічі у французькому місті Брест обговорили міністри оборони країн Євросоюзу.

Наступного дня ця дискусія тривала за участю міністрів закордонних справ ЄС.

Статьи по теме
Україна та Литва домомвилися про спільне виробництво дронів
Україна та Литва домомвилися про спільне виробництво дронів

Ключовою темою перемовин міністрів закордонних справ України і Литви стало спільне виробництво дронів для ЗСУ.
27.01 — 268

Котин о недопуске МАГАТЭ к реакторам ЗАЭС: россияне хотят скрыть настоящую ситуацию
Котин о недопуске МАГАТЭ к реакторам ЗАЭС: россияне хотят скрыть настоящую ситуацию

Недопуск экспертов МАГАТЭ в реакторные залы Запорожской атомной электростанции является попыткой российских захватчиков скрыть настоящую ситуацию на оккупированной станции.
05.01 — 378

Литва скоро передасть Україні пускові установки системи NASAMS
Литва скоро передасть Україні пускові установки системи NASAMS

Литва найближчим часом Україні передасть пускові установки системи ППО NASAMS.
13.10.23 — 303