Контракти.ua

785  —  15.01.22
Перший турецький корвет «Ада» для України готовий на 30% - депутат
Перший турецький корвет «Ада» для України готовий на 30% - депутат

Україна і Туреччина продовжують активну співпрацю у сфері ОПК, зокрема будівництво першого з чотирьох корветів типу «Ада», яке реалізується в Стамбулі, завершено на третину.

Про це у коментарі Укрінформу за результатами візиту до Анкари представників депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків із Турецькою Республікою сказав голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету ВРУ з національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін.

«Проект будівництва корвету типу «Ада» для ВМС України активно реалізується в Туреччині. Перший корвет готовий на 30%. Турецька сторона найближчими місяцями готова довести його готовність до 70%, після чого його буде відправлено до України, де буде добудовано. Таких корветів буде чотири: перший буде зроблений у Туреччині та добудований в Україні, наступні три планувалося закладати та на 100% будувати в Україні. Це велике досягнення. Але закладка кораблів в Україні залежатиме від наших можливостей фінансування», - сказав Копитін.

Парламентарій наголосив, що активна співпраця з Туреччиною в ОПК вже має конкретні результати та значний потенціал для розвитку, особливо у сфері будівництва БПЛА.

«Переконалися знову, що Туреччина – стратегічний партнер України, який підтримує нас у всіх сферах. Щодо ОПК, вже реалізовано ряд великих проектів: Україна закупила БПЛА Bayraktar, турецька сторона пообіцяла побудувати завод з виробництва безпілотників на території України, досягнуто домовленостей щодо будівництва та облаштування спільного навчально-випробувального центру для обслуговування, поточного ремонту, модернізації БПЛА, а також навчання персоналу , пов'язаного з експлуатацією безпілотних літальних апаратів Bayraktar

Роботи з підготовки до будівництва заводу вже активно ведуться, він працюватиме в кооперації з рядом наших підприємств, зокрема з виробництва авіаційних двигунів, які можуть використовуватися для безпілотників. Це буде спільний продукт – безпілотник, виготовлений в Україні, який зараз є одним із найкращих у світі», - сказав Копитін.

За його словами, турецька сторона зацікавлена ​​вкладати у наші військові підприємства, виробляти продукцію спільно.

«У нас є технології та інтелектуальний потенціал. Туреччина самостійна у своїх рішеннях, і підтримка, яку вона вже нам надає, має значний потенціал для подальшої співпраці», - наголосив депутат.

Політик зазначив, що крім Baykar Makina Україна активно працює з такими підприємствами, як Roketsan з виробництва боєприпасів, Aselsan з електроніки, STM з будівництва корветів.

«Представники Aselsan вже двічі були на держпідприємстві «Антонов» і хочуть спільно працювати над імпортозаміщенням для літаків Ан, зокрема Ан-178 (близькомагістральний транспортний літак із турбореактивними двигунами – ред.). Також є підписаний контракт Aselsan з АТ «Мотор Січ» щодо модернізації вертольотів Мі-8, між ДП «Івченко-Прогрес» та Baykar Makina, яке виробляє БПЛА», - сказав Копитін.

Як відомо, перший корвет для ВМС України заклали у Туреччині у вересні 2021 року. Планується, що до кінця 2022 року корабель із частковим оснащенням відбуксують в Україну на добудову. Другий корабель цього класу буде закладено у 2023 році. Як раніше повідомляв командувач ВМС України Олексій Неїжпапа, готовність корпусу першого корвету типу "Ада" для ВМС України становить 75-80%.

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 203

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 370

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 329