Контракти.ua

692  —  11.01.22
Штучне подорожчання? Чому та на скільки в Україні виросли ціни на продукти
Штучне подорожчання? Чому та на скільки в Україні виросли ціни на продукти

Українці проїдають 41% свого бюджету, бо їжа щоразу коштує все дорожче

Українці витрачають майже половини своєї зарплати на їжу. І це не тому, що ми багато їмо, а тому, що ціни на харчі зростають буквально чи не щодня.

У новинах «Сьогодні» на каналі «Україна» з'ясовували, наскільки та чому подорожчали продукти.

Киянка Наталя скаржиться, що купила два курячих філе. Вага м'яса склала 800 грам, а заплатила вона за них 90 гривень.

"Дорого, якщо враховувати, що це лише на один раз поїсти сім'ї сісти, то сильно не розженешся", – каже жінка.

Подорожчали і яйця. Порівняно з минулим роком вони подорожчали у два рази. А для гаманця Наталі це – зависокий стрибок.

"Ось у мене двоє дітей, ми яйця вживаємо, як мінімум, три яйця, по одному яйцю на день на людину, на бюджеті це позначиться",- каже Наталя.

Цукор та олія, також, виросли у ціні. Продавець розповіла, що ціна піднялась майже у три рази. А офіційно за рік вся їжа в країні здорожчала на 11%.

Держстат повідомляє, що овочі подешевшали, проте продавці з такої статистики сміються.

"От морквина десь на 5 гривень вона подорожчала. Була 15, так само і буряк, цибуля – ось це все десь на 5 гривень подорожчало. Картопля як була, так і є", – каже продавець овочів.

А продавчиня Ірина Євтушенко бідкається – дорожче закуповують, то й збувають дорожче. І цей рік був урожайним.

"Цього року виросли ціни, більші, ніж у тому році. Дорожче, все піднялося. Швидше за все штучно, урожай начебто є всього. Хтось, мабуть, заробити хоче", – каже вона.

Цей "хтось" – це українські агрохолдинги, – пояснюють експерти. Вони сировину продають і за кордон, і в Україні. Але що там, що тут ціни встановлюють приблизно однакові.

"Ці агрохолдинги вони в основному експортери. Якщо ціна тримається високана світових ринках, вони звичайно виставляють таку ж ціну і тут, всередині країни", – каже кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Таким чином, ціни на продукти суттєво перевищують рівень доходів населення. От і виходить, що кожна українська родина проїдає 41% свого бюджету.

"Ви отримуєте українську зарплату при якихось середньо-світових цінах на продукти харчування за урахуванням логістики", – каже економіст Ukraine Economic Outlook Григорій Кукурудза.

Надприбутки українських агрохолдингів фінансує і сама держава. Бо з них стягають менші податки.

"Агрохолдинги тріумфують зараз і заробляють дуже багато. Мають низку пільг із податків, підтримку від держави. Вони диктують ціни, вони користуються хвилею попиту і справді зараз уже можна говорити про надприбутки", – каже політолог Кирило Сазонов.

Нині до розцінок від кількох агрохолдингів узявся антимонопольний комітет. Розслідують, чому такі високі. Поки, щоправда, лише на цукор, який за рік додав найбільше – 65,6%.

Почім купуватимемо їжу 2022-го – експерти прогнозувати не беруться. Бо ж окрім невгамовних апетитів агрохолдингів, на ціни може вплинути і світова енергетична криза. Тож і виробництво харчів може подорожчати.

У Польщі продукти дешевші

Харчові продукти в Україні коштують на 8% дорожче, ніж у сусідній Польщі, куди наші співвітчизники їздять масово на заробітки.

"Ми взяли 24 харчові продукти, які входять до соціально значущого пакета для українців, і порахували, скільки такий самий набір коштуватиме у Польщі", – пояснив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Економіст назвав кілька факторів, що впливають на різницю вартості однакових продуктів у двох країнах.

Раніше ми повідомляли, що під час зимових свят в Україні зріс попит на свинину, відповідно, злетіли і ціни. Вона коштує у супермаркетах від 113 до 130 грн.

Нагадаємо, що в Україні продовжується новорічний ріст цін на овочі. З початку 2022 року найбільше подорожчали пекінська та цвітна капуста. Високі ціна на ринку і на моркву.

Статьи по теме
В неділю, 28 травня, в Україні трохи потеплішає
В неділю, 28 травня, в Україні трохи потеплішає

Прогноз погоди на 28 травня: з багатьох областей України відійдуть дощі та грози.
28.05.23 — 333

Прогноз погоди на вихідні 29–30 квітня: тепла і сонця доведеться ще трохи почекати
Прогноз погоди на вихідні 29–30 квітня: тепла і сонця доведеться ще трохи почекати

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде примхливою. На мешканців практично всіх областей України очікують затягнуте хмарами небо, дощі, грози та нічні заморозки, тож метеозалежним людям варто бути напоготові.
28.04.23 — 543

Мороз, але без опадів: прогноз погоди на 19 грудня
Мороз, але без опадів: прогноз погоди на 19 грудня

19 грудня, по всій Україні прогнозується морозна погода. Проте майже у всіх областях без опадів.
19.12.22 — 848