Контракти.ua

2969  —  25.12.21
Українці вважають, що у 2014 році країна могла зберегти Крим у своєму складі
Українці вважають, що у 2014 році країна могла зберегти Крим у своєму складі

Понад половина українців вважають, що Україна могла зберегти Крим у своєму складі. При цьому більшість вважає неправильним рішення тодішньої влади віддати півострів без бою та не звинувачує у тому, що трапилося, одного лише відстороненого на той час президента Віктора Януковича.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на результати соціологічного дослідження, проведеного дослідницькою компанією "Active Group" 17-20 грудня 2021 року.

Так, на запитання "Чи могли б рішення нової влади у Києві у лютому - березні 2014 року зберегти Крим у складі України?» переважали позитивні відповіді - 52% (23% - "так, цілком", 29% - "швидше так"), третина опитаних (32%) заперечували наявність можливостей у тодішньої нової влади утримати Крим (19% - "швидше ні", 12% - "точно ні").

З іншого боку, серед причин втрати Криму у 2014 році вагомим фактором - на думку респондентів - була саме військова перевага Російської Федерації - 3.85 за 5-тибальною шкалою (оцінки 4 та 5 цього фактору виставили 59% опитаних).

Також українці практично однаково за 5-тибальною шкалою оцінюють такі фактори як помилки екс-президента Віктора Януковича та його влади, так і нової влади, сформованої за результатами Революції Гідності, - 3.78 та 3.73, відповідно.

Цікавими є оцінки українцями двох "конспірологічних" версій здачі Криму без бою. Згідно з першою, це сталося в результаті домовленостей Заходу з Росією, "в рамках яких Захід змусив Україну здати Крим без бою" . 38% опитаних виставило цьому фактору оцінки 4 та 5, а середньозважена оцінка склала 3.2 (максимальна зафіксована на Західній Україні - 3.58).

Друга "конспірологічна версія" покладає вину за здачу Криму без бою на нове керівництво України, яке хотіло "позбутися проросійського електорату, який проживав у Криму". Цей фактор на 4 та 5 підтримали лише чверть (25%) опитаних, середньозважена оцінка склала 2.79 (і знову найбільшими "конспірологами" виявилися жителі Західної України - 3.4; тут оцінки 4 та 5 даному фактору виставили 45% опитаних).

Водночас абсолютна більшість українців (51%) тією чи іншою мірою впевнена, що ЗСУ у Криму мали чинити збройний опір агресорам, в той час, як протилежної думки дотримується лише третина опитаних.

Тією чи іншою мірою правильним рішення про здачу Криму без бою вважають лише 18% респондентів, тією чи іншою мірою неправильним - 62%.

Говорячи про відповідальних за те, що Крим був зданий без бою, українці не покладають всю провину на позбавленого на той момент президентських повноважень Віктора Януковича. Його звинувачують менше половини (39%) респондентів. Президента України Олександра Турчинова, який на той момент був верховним головнокомандуючим, відповідальним у першу чергу вважають 24% українців. Втім, тією чи іншою мірою (в 1-у, 2-у чи 3-ю чергу) Турчинова у здачі Криму без бою вважають винними вже 53% опитаних. Також українці звинувачують олігархів, армію та самих кримчан.

Надії українців на повернення Криму до складу України перебувають десь між "обережним оптимізмом" та "помірним скептицизмом": очікують повернення Криму 46%, з них лише 4% - у найближчій перспективі, третина (33%) вважає, що Крим повернути не вдасться при 21% тих, хто не зміг відповісти. Найменше оптимістів на Сході - 27%.

Дослідження проводилось компанією "Active Group" 17-20 грудня 2021 року методом особистого інтерв’ю (face-to-face). Географія: вся територія України за виключенням окупованих регіонів. Загалом опитано 2656 респондентів. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном України та типом населеного пункту (місто/село). Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 1,9% для загального опитування і 4,9% для кожного з макрорегіонів.

Статьи по теме
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 439

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 491

Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло
Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло

Його прогнозують в окремих регіонах.
08.02 — 463