Контракти.ua

941  —  20.12.21
Ціни на житло: в Україні передбачають зростання вартості квартир радянської забудови
Ціни на житло: в Україні передбачають зростання вартості квартир радянської забудови

Ціни на житло наступного року продовжать зростати. Причому йдеться не тільки про первинний ринок житла, а й про вторинний. У великих містах України ціни на житло зростуть уже на початку наступного року. Зростання вартості квартир у першому півріччі не перевищить 5%.

Такий прогноз щодо тенденцій на ринку нерухомості та цін на житло дав президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.

Чимало експертів ринку нерухомості кажуть, що в Україні неодмінно почне дорожчати нове житло. Вони переконані, що попит у покупців переважно буде на нові квартири підвищеної комфортності.

Проте Юрій Піта у своїх прогнозах врахував також небагатих українців, яким потрібне бодай якесь своє житло. Доходи не дозволяють їм претендувати на дорогу нову нерухомість. Тому вони дедалі частіше прицінюються до недорогих квартир на вторинному ринку площею 35-50 квадратних метрів.

"Станом на початок грудня попит на вторинному ринку житла в найбільших містах України на 65% сконцентрований у сегменті малогабаритних квартир переважно радянської забудови. Саме в цьому сегменті у І півріччі 2022 року можливе незначне зростання цін", – каже Піта.

При цьому він прогнозує, що зростання цін на житло з вторинного ринку розпочнеться не одразу після Нового року, а десь із настанням весни. Тобто у перші три місяці року коливання ціни не перевищуватимуть 1%.

"Наступні зміни у вартості квартир на вторинному ринку можуть бути пов'язані зі зростанням попиту. У разі збільшення кількості потенційних покупців щонайменше на 10% ціни на вторинному ринку можуть зрости в межах 5%", – заявив експерт.

Статьи по теме
Де в Україні найдорожча оренда житла
Де в Україні найдорожча оренда житла

Дорогі київські квартири стали набагато дешевшими ніж квартири у Львові та на Закарпатті.
20.03.23 — 760

Без подорожчання. Скільки коштує оренда квартир в Одесі: ціни
Без подорожчання. Скільки коштує оренда квартир в Одесі: ціни

Ціни на оренду житла в Одесі під час війни нижчі, ніж були раніше. Влітку 2022-го ситуація почала потроху налагоджуватись, і квартирами знову почали цікавитись. Ціни теж трохи піднялися. Але до "довоєнного рівня", ще далеко, кажуть представники ринку.
25.02.23 — 734

Розлітаються миттєво. За скільки можна зняти квартиру у великих містах Польщі
Розлітаються миттєво. За скільки можна зняти квартиру у великих містах Польщі

Як змінилися ціни за оренду житла у Варшаві, Кракові та Гданську
06.09.22 — 1323