Контракти.ua

1039  —  16.12.21
В Україні планують створити берегові ракетні війська до 2026 року
В Україні планують створити берегові ракетні війська до 2026 року

До 2026 року в Україні буде створено новий рід військ — берегові ракетні війська.

Про це повідомив в Одесі командувач ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа, підбиваючи головні досягнення військових моряків за 2021 рік у зміцненні обороноздатності країни й стриманні російської агресії, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міноборони.

"У стадії розвитку перебуває новий рід військ — берегові ракетні війська. Вони будуть сформовані до 2026 року. До їх складу увійдуть три дивізіони берегового ракетного комплексу «Нептун». До другого кварталу наступного року буде повністю сформований перший дивізіон цього сучасного комплексу, який невдовзі встане на бойове чергування", - йдеться у повідомленні.

За словами командувача ВМС, стрімке зростання бойових спроможностей українського військового флоту стало можливим завдяки всебічній підтримці з боку вищого військового та політичного керівництва держави, а також міжнародних партнерів із держав-членів НАТО. На високому рівні відбулись не тільки планові заходи зі спеціальної, бойової підготовки, але й міжнародні навчання, зокрема «Сі Бриз − 2021», в яких брали участь сучасні бойові кораблі США, Великої Британії, Франції, Румунії, Грузії та інших держав.

“Цього року була завершена і затверджена Президентом України стратегія розвитку ВМС ЗС України до 2036 року. Вона охоплює всі пріоритетні напрямки діяльності ВМС і формує спроможності на довгострокову перспективу. Згідно з програмою, розвиток надводних сил передбачає будівництво кораблів класу «корвет». На сьогодні в Туреччині готовність корпусу першого корабля цього класу становить 75−80%. У першому кварталі наступного року корпус корвета буде готовий, а до кінця 2022-го корабель з деяким оснащенням відбуксирують в Україну на добудування. Протягом 2023 року на ньому буде встановлено остаточне обладнання, озброєння і почнуться державні випробування. Також у 2023 році буде закладений другий корабель цього класу”, - розповів командувач ВМС.

Неїжпапа також відзначив, що завдяки імплементації кредиту Великої Британії і підписанню рамкової угоди між урядом України та об’єднаного Королівства стало можливим досягнути домовленості щодо будівництва ракетних катерів, закупівлі протимінних кораблів, ракет класу море-море і будівництва для ВМС ЗСУ двох військово-морських баз. Крім того, у рамках цієї угоди також будуть підписані контракти на будівництво 8 ракетних катерів із відповідним озброєнням — крилатими ракетами, закупівля двох протимінних кораблів класу «Сандал», з яких наприкінці 2022 року перший вже буде у складі ВМС України. Будівництво головної військово-морської бази, де базуватиметься бригада надводних кораблів, заплановано на земельній ділянці площею 27,7 гектарів навколо міста Очаків. Будівництво другої бази проводиться у місті Бердянськ. Це буде головна база флоту на Азовському морі.

Окрім того, як зазначалося, цього року було отримано для ВМС ескадрилью бойового ударного комплексу «Байрактар», яка нині несе бойове чергування у визначених місцях.

Як повідомляв Укрінформ, 7 грудня міністр оборони Олексій Резніков обговорив з командуванням Військово-Морських сил Збройних Сил України розвиток вітчизняних ВМС. Резніков за результатами наради заявив, що принципово пам’ятати про морські кордони держави в Азовському і Чорному морях.

Статьи по теме
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ

Депутатів Верховної Ради можуть залишити без броні від мобілізації.
14.01 — 1673

Як українці ставляться до попередніх президентів: дані опитування
Як українці ставляться до попередніх президентів: дані опитування

До попередніх президентів України громадяни ставляться по-різному: частина сприймають їх позитивно, частина - негативно. Найкраще ставлення до президентів, які займали проукраїнську позицію.
25.03.23 — 2321

В Україні хочуть узаконити партнерство для одностатевих пар
В Україні хочуть узаконити партнерство для одностатевих пар

У Верховну раду подали на реєстрацію законопроєкт про реєстровані партнерства. Він дасть змогу партнерам в одностатевих і різностатевих парах без шлюбу мати такі самі права, як і в законного подружжя.
08.03.23 — 864