Контракти.ua

801  —  11.12.21
Безпорадні перед "Іскандерами". Стало відомо, чим загрожують Україні ракети РФ
Безпорадні перед

Україна не має зброї, щоб протистояти російським балістичним ракетам оперативно-тактичного комплексу "Іскандер". У Збройних силах України снаряди для далекобійного зенітно-ракетного комплексу просто відсутні.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Відкрите небо. Як Україна захищена від російських літаків і ракет".

Формально, на озброєнні України є один комплекс, здатний збити балістичну ракету на далеких висотах, - це старий радянський С-300В1. Але снарядів до нього - протиракет (зенітних керованих ракет) - у нас немає, розповіло РБК-Україна джерело серед офіцерського складу ЗСУ.

"Тих ракет, які теоретично могли б наздогнати "Іскандер", у нас на озброєнні немає. Це серйозна і болюча для нас річ", - додав співрозмовник.

Генерал-лейтенант Ігор Романенко, який займався темою ППО в керівництві Повітряних сил і Генерального штабу ЗСУ (2006-2010), пояснив цей парадокс. За його словами, пару систем С-300В1 наша країна отримала з Росії в період розвалу Радянського Союзу. Але передачу ракет Кремль принципово затягував, а потім і зовсім вирішив не давати.

Зараз Російська Федерація тримає бригаду "Іскандерів" недалеко від українських кордонів.

"Російська бригада "Іскандерів" поставлена до кордону і один дивізіон висунутий так, щоб накривати столицю Київ. Бригада може дати залп одномоментний 300 ракетами - на Київ та інші важливі об'єкти. Ось такий стан речей", - резюмував Романенко.

Також Росія, на його думку, завадила тому, щоб Україна створила власний аналог "Іскандера" - оперативно-тактичний комплекс "Сапсан". Він міг би стати зброєю стримування противника. Його розробка була розпочата за президента Віктора Ющенка і екстрено "призупинилася" за Віктора Януковича. Романенко запевнив, що це було зроблено після візиту до Росії тодішнього міністра оборони Михайла Єжеля.

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 248

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 407

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 363