Контракти.ua

842  —  01.12.21
НАТО не сприймає можливість "сфер впливу" Росії
НАТО не сприймає можливість

У НАТО вважають неприйнятною можливість наявності у Росії сфер впливу на сусідні держави.

Про це заявив у середу, 1 грудня, генсек НАТО Єнс Столтенберг за підсумками зустрічі глав МЗС країн альянсу в Ризі.

"Сама постановка питання відображає тезу, яка має викликати нашу настороженість і яка неприйнятна. Це теза, що Росія має сферу інтересів. Це означає фактичне визнання, що Росія може контролювати, що роблять її сусіди, які є суверенними державами", - сказав Столтенберг. у відповідь на питання геополітичного вторгнення НАТО в історичну сферу впливу РФ.

Він нагадав, що в разі ескалації з боку РФ в Україні країни НАТО можуть використати "фінансові та економічні санкції та політичні заборони".

Також Столтенберг нагадав, що "принцип колективної безпеки поширюється лише на країни-члени НАТО", а партнери Альянсу, наприклад Україна, можуть розраховувати лише на підтримку.

"НАТО активно сприятиме створенню військових можливостей України та Грузії, які забезпечать їм можливість захищати себе. Ми проводимо навчання, забезпечуємо обмін інформацією, постачаємо техніку, також підтримуємо процес реформ", - заявив генсек.

Своєю чергою, глава Держдепу Ентоні Блінкен заявив, що країни НАТО готові вживати заходів проти Росії, у разі агресії проти України.

"Ми готові вживати серйозних заходів. А НАТО готова посилювати свій східний фланг", - заявив він.

Блінкен зазначив, що Вашингтон попереджав російську сторону про готовність вживати заходів у разі загострення кризи з Україною, зокрема таких економічних заходів, які раніше воліли не вводити.

Статьи по теме
У НАТО багато систем ППО, якими можна поділитися з Україною, - Столтенберг
У НАТО багато систем ППО, якими можна поділитися з Україною, - Столтенберг

У країн-членів НАТО є достатня кількість систем протиповітряної оборони, які можна надати Україні для захисту від російських атак.
вчера, 18:14 — 168

Трамп погодився на виділення допомоги Україні у вигляді кредиту, – The Hill
Трамп погодився на виділення допомоги Україні у вигляді кредиту, – The Hill

Експрезидент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що республіканці погоджуються схвалити додаткову допомогу Україні, якщо вона буде надана у формі кредиту.
13.04 — 155

Світові лідери закликають республіканців допомогти Україні, але вони дивляться на Трампа, - Reuters
Світові лідери закликають республіканців допомогти Україні, але вони дивляться на Трампа, - Reuters

Безпрецедентна кількість іноземних офіційних осіб відвідала Вашингтон протягом останніх кількох місяців і звернулася до республіканців у Конгресі з проханням схвалити збільшення військової допомоги Україні. Але вони прислухаються до зовсім іншого голосу – колишнього президента та нинішнього кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа.
13.04 — 150