Контракти.ua

495  —  30.11.21
Рівень фінансування сфери правоохоронних органів в Україні є найвищим в Європі, - Богдан Данилишин
Рівень фінансування сфери правоохоронних органів в Україні є найвищим в Європі, - Богдан Данилишин

Найближчим часом ВР України буде розглядати проект Державного бюджету України на 2022 рік. Основні показники держбюджету у редакції законопроекту, який був прийнятий за основу 2 листопада 2021 року, свідчать про збереження тенденції до зниження участі держави у перерозподілі національного доходу. Натомість для більшості країн світу характерні зворотні тенденції. 

Про це пише у своїй статті на Діловій столиці Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин. Повідомляють Українські новини.

Доходи Державного бюджету у 2022 році заплановані у розмірі 1267 млрд. грн. (з трансфертами) або 23,6% ВВП, що є найнижчим рівнем за останні 7 років.

«Очікується подальше зростання частки податкових надходжень в складі доходів бюджету (до 88%), чого передбачається досягти як за рахунок посилення ефективності заходів щодо протидії ухиленню від оподаткування, зокрема у сфері адміністрування ПДВ, так і завдяки підвищенню соціальних стандартів (мінімальна зарплата у середньому в 2022 році становитиме 6550 грн, що на 8,4% вище рівня 2021 року)», - констатує, зокрема, Данилишин. І додає, що видатки Держбюджету-2022 з міжбюджетними трансфертами також плануються найнижчі з 2016 року: на рівні 1442 млрд. гривень або 26,9% ВВП. Пріоритетами видаткової політики стануть охорона здоров’я та освіта, дорожня інфраструктура, оборона.

За словами експерта, на інвестиційні цілі наступного року передбачається спрямувати близько 7,6% видатків держбюджету, що дещо нижче запланованого на 2021 р. рівня (8,4%), однак перевищує середній рівень 2018-2019 років (7,1%). Значну частину інвестиційних видатків передбачається спрямувати в інфраструктурні проекти, які важливі для стимулювання економічної діяльності. В той же час бюджетні капітальні видатки відносно загальних інвестицій в економіці становитимуть 14% (в 2018-2019 рр. було 11%, в 2020 – 17%).

Витрати на обслуговування боргу у 2022 році мають зрости до 3,5% ВВП.

«Вказаний показник у 2022 р. досягне свого максимального значення за останні 5 років (7,2% річних). Одна з основних причин такої тенденції – поступове заміщення частки пільгових позик від МФО більш дорогими позиками з внутрішнього ринку, - зазначає Богдан Данилишин. - Так, частка позик міжнародних організацій у загальній структурі державного прямого боргу України протягом 2021-2022 рр. має знизитись з 22 до 17%».

Голова Ради НБУ також констатує, що доходи Держбюджету-2022, враховуючи достатньо консервативні параметри прогнозу, можуть бути збільшені. Розширення видатків також можливе, причому без збільшення дефіциту бюджету.

«Не слід забувати і про резерви оптимізації державних витрат, - говорить Данилишин. - Наприклад, рівень фінансування сфери правоохоронних органів та судової системи в Україні є найвищим в Європі і одним з найвищих у світі».

І хоча за його словами, запланований рівень фінансування видатків на «Громадський порядок, безпеку та судову владу» у бюджеті 2022 становить 3,3% ВВП (176 млрд. грн), що є  дещо нижче, ніж у максимальному 2020 р. – 3,8%, однак цей показник значно вищий за параметри державного фінансування даної сфери у інших країнах світу: в регіоні Європи Україна є лідером за рівнем даних витрат, у світі – поступається лише ОАЕ (4,0% ВВП) та ПАР (3,8% ВВП).

«Очевидно, що витрати на контролюючі органи повинні зберігати розумний компроміс з видатками на підтримку економічного зростання, особливо в умовах триваючої економічної кризи, критичного падіння сукупного попиту та інвестицій», - зазначає Богдан Данилишин.

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 385

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 407

Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.
30.03.23 — 1030