Контракти.ua

718  —  18.11.21
Гостиний двір у Києві хочуть перетворити на громадський простір
Гостиний двір у Києві хочуть перетворити на громадський простір

Для розроблення "дорожньої карти" реставрації та розвитку столичного Гостиного двору буде проведено семінар за участю експертів із різних сфер, громадськості та представників влади.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

"Реставратори, архітектори, урбаністи, історики, культурні менеджери, громадськість, а також представники державної та міської влади зберуться на проєктному семінарі «Гостиний двір: Фокус уваги - візія», щоб розробити покрокову Дорожню карту реставрації та розвитку Гостиного двору в Києві", - зазначили у МКІП.

Як повідомляється, учасники семінару дослідять стан будівлі Гостиного двору та простір навколо нього, ознайомляться з намірами міста щодо реконструкції площі та запропонують можливі функції будівлі на основі результатів громадського опитування та світових аналогів.

Результати проєктного семінару будуть оприлюднені для подальшого фахового і громадського обговорення.

У МКІП наголосили, що вперше в Україні історичне місце відреставрують з урахуванням потреб містян. Причому йдеться не тільки про ремонт будівлі, а й про нове життя всієї Контрактової площі.

Тож фахівці громадської організації «Урбанина» зараз досліджують Контрактову площу, аналізують транспортні та людські потоки, типові маршрути тощо. Вони також проведуть опитування киян та мешканців Подолу щодо їхнього бачення долі Гостиного двору.

Нині триває розробка проєкту протиаварійних робіт будівлі: Гостиний двір, який тривалий перебував у занедбаному стані, зазнав значних пошкоджень, інженерні системи зруйновані, а територія засмічена.

У МКІП переконані, що в результаті масштабного перетворення за участю держави й громадськості Гостиний двір отримає нове життя і стане зручним та сучасним простором для жителів і гостей столиці.

Масштабний проєкт відновлення Гостиного двору розпочався з ініціативи міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Як повідомляв Укрінформ, Фонд державного майна України передав «Гостиний двір» до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики.

19 травня уряд змінив категорію пам’яток «Комплекс споруд Контрактової площі» та «Гостиний двір (за проєктними матеріалами архітектора Л.Руска, 1809 р.)» у м. Києві на категорію національного значення, а також присвоїв їм охоронні номери.

Гостиний двір – пам’ятка архітектури місцевого значення. Будівля зведена у 1809 році. Постановою Кабінету Міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури. У вересні 2012 року Київрада передала Укрреставрації в оренду земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торгівельно-офісний центр із гостьовою стоянкою, що спричинило обурення громади.

У листопаді 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну «Про виключення будівлі Гостиного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави».

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав Укрреставрацію повернути Гостиний двір регіональному відділенню Фонду державного майна по місту Києву.

Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки із зими 2013 року.

Статьи по теме
Директор киевского метро будет отстранен от исполнения обязанностей, - Кличко
Директор киевского метро будет отстранен от исполнения обязанностей, - Кличко

Директор "Киевского метрополитена" Виктор Брагинский будет отстранен от исполнения обязанностей после скандального расследования журналистов. Он находится на должности около 10 лет.
16.03 — 224

У Києві найближчими днями очікується похолодання, попередили про сніг та ожеледицю
У Києві найближчими днями очікується похолодання, попередили про сніг та ожеледицю

Вже у найближчі два дні у Києві очікується похолодання. Синоптики попередили про сніг та ожеледицю.
17.11.22 — 522

У Києві стабілізували ситуацію з електропостачанням — YASNO
У Києві стабілізували ситуацію з електропостачанням — YASNO

У Києві стабілізували ситуацію з електропостачанням, станом на цей час відключення електрики в столиці не планується.
15.10.22 — 932