Контракти.ua

1469  —  05.11.21
Кого не пустять на роботу без щеплення: у МОЗ розповіли про нові правила з 8 листопада
Кого не пустять на роботу без щеплення: у МОЗ розповіли про нові правила з 8 листопада

Із 8 листопада працівники, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи до моменту вакцинації. При цьому щеплені однією дозою зможуть працювати далі.

Про це на пресконференції в Укрінформі наголосив заступник міністра - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

“8 листопада 2021 року набуває чинності відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягатимуть обов’язковим профілактичним щепленням. Відповідно до цього наказу обов’язковим щепленням будуть підлягати працівники трьох категорій: працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів, працівники місцевих державних адміністрацій і, відповідно, їх структурних підрозділів, працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної, дошкільної, загальної середньої позашкільної освіти та також наукових установ незалежно від форми їх власності. ...Працівники вказаних організацій, якщо вони на 8 листопада 2021 року не матимуть щеплення від COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до того моменту, поки вони не отримають щеплення від COVID-19”, - сказав Кузін.

Він додав, що вказані професії потрапили у цей список в першу чергу для забезпечення безперебійної та безпечної роботи органів виконавчої влади на національному і місцевому рівнях та закладів освіти.

Окрім цього, як наголосив держсанлікар, працівники цих установ та підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки мають багато соціальних контактів під час роботи.

За словами Кузіна, не можуть бути відсторонені від роботи особи, які мають протипоказання - абсолютні чи тимчасові - до вакцинації та надали відповідний медичний висновок закладу охорони здоров’я.

“Зараз ця форма довідки №028 перебуває на затверджені центральних органів виконавчої влади, в довідці не буде вказуватися діагноз. Керівник установи може на законних підставах вимагати пред’явлення саме такого висновку. Якщо протипоказання тимчасові, то такий медичний висновок, така довідка, буде видаватися на певний проміжок часу - від 3 або більше місяців. І після того, як термін дії такої довідки завершиться, людина має отримати щеплення”, - сказав Кузін.

За його словами, ця довідка буде запроваджена вже з понеділка.

Також не будуть відсторонятися працівники, які отримали одне щеплення проти COVID-19.

Кузін додав, що зараз в пунктах щеплення для тих людей, які вакцинуються там, є можливість як отримати довідку за формою 063 про проведення одного щеплення, так і після вакцинації завантажити додаток Дія та згенерувати жовтий COVID-сертифікат.

"В такому випадку пред'явлення таких документів буде рахуватися як неухилення людини від вакцинації. Для тих, хто не хоче встановлювати додаток Дія, є можливість згенерувати сертифікат через портал "Дія" також після однієї дози", - сказав Кузін.

Головний держсанлікар повідомив, що затвердження такого переліку професій є в компетенції Міністерства охорони здоров’я і регулюється основами законодавства про охорону здоров’я, а також ст. 12 закону України про захист населення від інфекційних хвороб.

Постановою № 1236, яка регулює основні карантинні вимоги та обмеження, також передбачено, що відсторонення від виконання професійних обов’язків підлягатимуть саме ті працівники, які відмовляються або ухиляються від проведення вакцинації, додав він.

Крім того, як пояснив Кузін, законодавство визначає, що працівники окремих професій, виробництв, організацій, діяльність яких може призвести до зараження їх працівників та поширення ними інфекційних хвороб, також підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інфекційних хвороб, до яких відноситься коронавірусна хвороба COVID-19.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 10 895 720 людей, з них отримали дві дози – 7 682 891 людина. При цьому за останню добу в країні вакциновано проти коронавірусу 299 272 людини.

Статьи по теме
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 389

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 449

Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло
Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло

Його прогнозують в окремих регіонах.
08.02 — 428