Контракти.ua

1135  —  05.11.21
У НАТО обговорили реінтеграцію українських жінок-військових у цивільне життя
У НАТО обговорили реінтеграцію українських жінок-військових у цивільне життя

Питання реінтеграції у суспільство українських військовослужбовців-жінок після їх звільнення з лав ЗСУ стали темою онлайн-конференції за участю українських, американських та канадських експертів, що відбулася сьогодні під егідою програми НАТО «Наука для миру й безпеки».

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у четвер на сайті Північноатлантичного Альянсу.

«4 листопада 2021 року за підтримки програми НАТО «Наука для миру й безпеки» експерти з Канади, України та США провели онлайн-засідання дослідницького «круглого столу» для обговорення шляхів, що можуть дозволити найбільш успішну реінтеграцію українських жінок з військового до цивільного життя… Обговорення, в якому взяли участь науковці, психологи та політики, ґрунтувалося на свідченнях колишніх українських військових зі складу Операції Об’єднаних Сил, які повернулися до цивільного життя після активної військової служби», - йдеться у повідомленні.

Учасники дискусії відзначили, що зміна військового однострою на цивільний одяг, та реінтеграція до цивільного життя може бути значним викликом для багатьох військовослужбовців, що звільняються у запас, і особливо – для жінок, участь яких в активній військовій службі значно зросла протягом минулих років.

“Гендерний погляд на реінтеграцію жінок-військовослужбовців у цивільне життя не є забаганкою. Це обов’язкова умова для розробки належної політики з їх підтримки на ключовому етапі особистого розвитку», - зауважив з цього приводу Девід ван Вілл, помічник Генерального секретаря НАТО із новітніх викликів у сфері безпеки.

Як йдеться у повідомленні, сучасні дослідження свідчать, що для більшості колишнього військового персоналу реінтеграція у цивільне суспільство проходить успішно. Разом з цим, деякі з цих людей стикаються із великими труднощами, зокрема, у розвитку своєї цивільної ідентифікації, у працевлаштуванні, у забезпеченні власних статків так у сфері ментального здоров’я. Таке явище має очевидні негативні наслідки як для окремих людей, так і для усього суспільства.

«Розширення участі жінок та їх інтеграція до військової служби є серед головних пріоритетів для союзників по НАТО та багатьох країн-партнерів в рамках програми НАТО «Жінки, мир та безпека» Разом із цим, уряди та місцеві спільноти мають розуміти, які особливі потреби мають жінки також після військової служби, з метою розробки інклюзивної та широкої політики ефективної реінтеграції до цивільного життя», - йдеться в інформації про подію.

Як зазначається, цей виклик є особливо актуальним для такого партнера НАТО, як Україна, після відомих подій 2014 року. Виходячи з цього, тема реінтеграції жінок-військовослужбовців була визначена як пріоритет для наукового співробітництва в рамках Спільної робочої групи НАТО-Україна з наукової співпраці та співпраці з охорони довкілля у 2019 році. Результати досліджень в рамках цієї Спільної робочої групи стали основою обговорення, що відбулося сьогодні.

Як вже повідомлялося, одним з ключових напрямків співробітництва між Україною і НАТО є взаємодія в рамках програми «Наука для миру й безпеки». Науковці та дослідники з України та від країн-союзниць по Альянсу проводять спільну роботу та обмінюються досвідом у багатьох сферах, включаючи протидію тероризму, розвиток новітніх технологій, кібернетичну оборону, енергетичну безпеку, а також захист від хімічних, біологічних та радіаційних загроз.

Статьи по теме
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ

Депутатів Верховної Ради можуть залишити без броні від мобілізації.
14.01 — 1639

Як українці ставляться до попередніх президентів: дані опитування
Як українці ставляться до попередніх президентів: дані опитування

До попередніх президентів України громадяни ставляться по-різному: частина сприймають їх позитивно, частина - негативно. Найкраще ставлення до президентів, які займали проукраїнську позицію.
25.03.23 — 2305

В Україні хочуть узаконити партнерство для одностатевих пар
В Україні хочуть узаконити партнерство для одностатевих пар

У Верховну раду подали на реєстрацію законопроєкт про реєстровані партнерства. Він дасть змогу партнерам в одностатевих і різностатевих парах без шлюбу мати такі самі права, як і в законного подружжя.
08.03.23 — 854