Контракти.ua

1759  —  04.11.21
У Запоріжжі попрощалися з легендарним ветераном Іваном Залужним
У Запоріжжі попрощалися з легендарним ветераном Іваном Залужним

У Запоріжжі попрощалися з капітаном першого рангу – 103-річним Іваном Залужним. Прощання проходило на Алеї захисників.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Він дуже хотів дочекатися перемоги. Але, на превеликий жаль, перемога ще не здобута. Він жив перемогою, мріяв про неї і був впевнений, що вона буде обов’язково. Це дуже потужний чоловік. Якби він був трошки молодший, то з нього б вийшов могутній державник. Він – людина зі стрижнем. Він розумів, що треба робити", – сказав ветеран АТО Михайло Пирог.

Легендарний запорізький ветеран Іван Залужний народився 10 травня 1918 року у селі на Дніпропетровщині. Пережив Голодомор 1932-1933 років. Після закінчення шести класів здобув професію токаря і влаштувався на роботу на завод ім. Енгельса (нинішній кабельний) у Запоріжжі, де в секретному цеху виробляв деталі снарядів. У 1938 році був призваний у 14-й гірсько-стрілецький кавказький полк. Проходив службу на Далекому Сході. З початком війни у складі 355-го окремого батальйону морської піхоти брав участь у боях за Сталінград. Пройшов не тільки всю війну, а ще й японську кампанію. Дослужився до капітана I рангу. Після війни продовжив службу в армії.

Військові називають Залужного "людиною-епохою".

"Це дійсно людина-епоха. Він народився у 1918 році – це не просто минуле століття, а початок минулого століття. У 15 років він застав Голодомор, а у 23 роки – брав участь у війні, має безліч нагород. Сьогодні 12 військових тримали його нагороди. Він виховав онука, який поклав життя за незалежну Україну. Це втрата не лише нашої області, а всієї україни. Таких людей мало", – наголосив заступник військового комісара з питань морально-психологічного забезпечення підполковник Андрій Якунін.

У похоронній церемонії взяли участь військові Нацгвардії (військова частина 3033), в якій служив онук – Іван Гутник-Залужний. Він загинув влітку 2014 року на сході країни.

Поховали 103-річного ветерана на Осипенківському кладовищі.