Контракти.ua

814  —  30.10.21
У Мінекономіки запевняють: Україна не піде в жорсткий локдаун
У Мінекономіки запевняють: Україна не піде в жорсткий локдаун

Попри те, що Україна увійшла до піка пандемії COVID-19, українцям не варто очікувати на введення жорсткого локдауну.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка.

"Нам варто очікувати на дуже раціональний підхід до регулювання та до заборон. Ми бачимо, що, незважаючи на те, що у нас усе більше областей входить до "червоної" зони, коли діють найсуворіші обмеження, ці суворі обмеження стосуються переважно невакцинованих людей", — зазначив заступник міністра.

І хоча це дає зменшення прибутковості сектора послуг, і в "червоних" зонах виторг ресторанів скоротився на третину, проте це не передбачає повної заборони економічної діяльності, як це було у березні 2020 року.

"І зараз є розуміння того, що за умови наявності вакцин діють і ресторани, і навіть масові заходи можна організувати. Тобто насправді негативний ефект на економіку буде мінімальний. Жоден з видів діяльності економічно не буде повністю обмежений. Тобто зараз основна ставка робиться на прискорення темпів вакцинації населення", — продовжив Качка.

За його словами, Україна має значний досвід реакції на нові хвилі захворюваності на коронавірус.

"І у порівнянні з березнем минулого року, у нас був і грудень минулого року, коли країна йшла на плановий локдаун, і коли ми робили виплати по 8 тис. грн, які комусь здавалися маленькими, але насправді були достатніми для того, щоби пережити тритижневий локдаун", - зазначив торговий представник України.

Нині не йдеться про локдауни. Вимоги, які застосовуються до "червоних" зон, свідчать про, як і раніше, досить відкриту економіку. Однак інші фактори справді можуть бути непередбачувані.

"І ми з вами живемо у світі, де ціни на сировину підвищуються, і продукти дорожчають. Але від цього й економіка України також виграє, тому що експорт український коштує дорожче. Тому це насправді велика дискусія. Єдине, що хочу відзначити, — це те, що досвід реакції на такі виклики дозволяє робити це з мінімальними втратами для економіки та з максимальним ефектом для охорони здоров'я", — уточнив Качка.

Досвід реакції на сплески захворювання дає Україні змогу не йти у жорсткий локдаун навіть за рекордної кількості хворих, підсумував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, з 30 жовтня до червоної зони епіднебезпеки переходять Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Хмельницька, Чернігівська та Львівська області, а з 1 листопада і Київ.

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 463

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 474

Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.
30.03.23 — 1105