Контракти.ua

1093  —  22.10.21
Стаціонарне лікування: Нацслужба здоров’я планує підвищити деякі тарифи
Стаціонарне лікування: Нацслужба здоров’я планує підвищити деякі тарифи

У 2022 році Національна служба здоров’я України планує підвищити тарифи за деякими напрямами стаціонарного лікування.

Про це сказав т.в.о. голови НСЗУ Дмитро Самофалов під час пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Задля фінансової захищеності пацієнтів у 2022 році ми плануємо підвищити тарифи за деякими напрямами стаціонарного лікування для того, щоб лікарні мали можливість закуповувати необхідні для якісного надання медичної допомоги ліки додатково до тих, які отримують за централізованими закупівлями та місцевими програмами. І це має знизити кількість випадків, коли пацієнта примушують купувати ліки самостійно», – сказав Самофалов.

За його словами, у наступному році планується підвищити тарифи на медичні послуги з лікування онкологічних хвороб. Зокрема, очікується, що у 2022 році тариф за радіологічне лікування зросте на 16,5 тис. грн до 53 тисяч. А за лікування пацієнта з онкогематологічними захворюваннями тариф збільшиться на 23 тис. грн – до 77 тисяч з 54. Тариф за хіміотерапевтичне лікування становитиме від 38 тисяч грн до 135 тис. грн за лікування дітей.

Самофалов зазначив, що особлива увага приділятиметься охороні материнства та дитинства. Пріоритетними залишатимуться пакети медичних послуг щодо надання допомоги при вагітності, пологах та допомоги новонародженим, які народилися хворими чи захворіли. Тариф на медичну допомогу при пологах зросте з 10 до 15 тисяч гривень.

Заступниця голови НСЗУ Анна Фенчак зауважила, що пріоритетними залишатимуться послуги з надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, зокрема лікування інсульту та інфаркту.

"У 2022 році ми плануємо запровадити стаціонарозамінні форми лікування. Для цього відбуватиметься подальша деталізація тих медичних послуг, які пацієнт може отримувати амбулаторно, а також буде введено новий пакет «Хірургія одного дня». Продовжимо працювати для наближення послуг до пацієнта. Зокрема щодо охорони психічного здоров’я за допомогою мобільних команд з охорони психічного здоров’я, мобільної паліативної допомоги та лікування окремих інфекційних захворювань на первинному рівні", - сказала Фенчак.

Крім того, у 2022 році планується розширення програми реімбурсації «Доступні ліки» препаратами для лікування окремих неврологічних захворювань – хвороба Альцгеймера та Паркінсона, а також лікування хвороб органів дихання – хронічне обструктивне захворювання легень.

Заступниця голови НСЗУ Тетяна Бойко додала, що основна частина фінансування лікарням надходить відповідно до договору з НСЗУ, в середньому понад 66% - це надходження Програми медичних гарантій. Проте, за її словами, за місцевим самоврядуванням залишається обов’язок утримувати заклад, оплачувати комунальні послуги, підтримувати матеріальну базу.

"Ми бачимо, що підтримка з боку органів місцевого самоврядування є дуже неоднорідною. В середньому по Україні допомога від місцевих органів влади становить 14% від усіх доходів медзакладів. Найвищий відсоток у Полтавській області - 28%. Найнижчий у Чернівецькій (6%) та Херсонсій (7%) областях. Згідно із звітами, які нам щокварталу подають медзаклади, ми бачимо, що є власники медзакладів, які не оплачують своїм лікарням комунальні послуги. А це є вимога закону. Таких закладів в Україні аж 101", - сказала Бойко.

Як повідомляв Укрінформ, у 2022 році видатки на охорону здоров'я в Україні планується збільшити до 224 млрд грн.

Статьи по теме
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 389

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 449

Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло
Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло

Його прогнозують в окремих регіонах.
08.02 — 428