Контракти.ua

1444  —  15.10.21
У МОЗ пояснили нинішню високу COVID-смертність в Україні
У МОЗ пояснили нинішню високу COVID-смертність в Україні

Міністерство охорони здоров’я очікує пікових навантажень на систему охорони здоров’я у другій половині листопада.

Про це в ефірі Українського радіо сказав заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає кореспондент Укрінформу.

“Пікові навантаження на систему охорони здоров’я у нас очікуються все-таки на другу половину листопада”, - сказав Кузін.

Коментуючи високі показники смертності внаслідок COVID-19 останніми днями, Кузін зауважив, що це пов’язано, зокрема, з тим, що зараз поширений штам "Дельта", який є більш агресивним і заразним.

"Перш за все, ми стикнулися з епідемією, яка викликана штамом "Дельта", і він більш агресивний, контагіозний, тобто передається швидше від людини до людини. Він дійсно вимагає частішої госпіталізації. І те, що ми бачимо, — доволі велика частка населення, яке лікується на амбулаторному етапі, пізно звертається за госпіталізацією”, - заявив заступник міністра.

За його словами, часто пацієнти запізно звертаються навіть до сімейного лікаря, що також призводить до ризику смерті.

Кузін наголосив, що протоколи лікування коронавірусної хвороби при зараженні різними штамами однакові. Але звернути увагу потрібно на те, що перебіг хвороби є агресивнішим і швидшим.

"Якщо раніше від часу інфікування до появи перших симптомів COVID-19 було близько 7 днів, зараз цей час скоротився - 3, 4, 5 днів максимум. Дуже швидко погіршується ситуація. Може бути таке, що впродовж однієї доби людина, яка мала адекватну сатурацію, тобто насичення крові киснем, - цей рівень падає до низького, і людина потребує термінової госпіталізації", - зазначив він, додавши, що може бути атиповий перебіг захворювання.

При цьому, за словами заступника міністра, більшість госпіталізованих становлять невакциновані.

"Ми дійсно не бачимо в лікарнях, у палатах інтенсивної терапії, людей, які отримали вакцину. Тому я хотів би закликати людей якнайшвидше вакцинуватися і дотримуватися тих вимог, які є...: носіння масок, фізична дистанція, користування антисептиком, миття рук та інші", - наголосив Кузін.

Статьи по теме
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 421

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 474

Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло
Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло

Його прогнозують в окремих регіонах.
08.02 — 453