Контракти.ua

194  —  11.10.21
Передпосівна обробка насіння: чому це так важливо?
Передпосівна обробка насіння: чому це так важливо?

Технологія вирощування сільськогосподарських культур передбачає застосування великої кількості агроприйомів.

Один із них – передпосівна обробка насіння, тобто його протруювання, як метод по знешкодженню більшості збудників захворювань та шкідників, які спроможні поширюватися через посівний матеріал.

Жодний агроприйом у сільському господарстві не має 100% позитивного ефекту без ризику мати негативні наслідки. Втім, це правило застосовується до всіх галузей народного господарства. Наприклад, глибока оранка ґрунту, з одного боку, покращує аерацію, з іншого – порушує його структуру, знищує корисні бактерії, які опиняються набагато нижче від поверхні землі. Механізоване збирання врожаю ягідників зменшує трудовитрати, але, одночасно з цим, збільшує відсоток втрат врожаю у порівнянні з ручним збором ягід.

Які ж аргументи «проти» стосовно протруювання насіння? Ось основні з них:

  • додаткові витрати на придбання протруювачів;
  • необхідність правильного підбору ефективного дозування;
  • дотримання рекомендованих концентрацій. Збільшення дози діючої речовини може пригнічувати проростання, а недостатня її кількість у розчині мінімізує позитивний ефект;
  • необхідність суворого дотримання належних умов зберігання насіннєвого матеріалу, що піддавалося протруюванню;
  • небезпечний хімічний склад, що при неправильно обраному методі обробки насіння може призвести до забруднення ґрунтових вод продуктами розпаду хімічних речовин.

Однак аргументів «за» передпосівну обробку набагато більше. Основні з них - забезпечення захисту насіння, проростків і сходів від хвороб та шкідників; отримання врожаю високої якості.

То ж, чи варто робити передпосівну обробку насіння пестицидами, інсектицидами, і чи є інший, альтернативний шлях вирішення питання? Відповідь: так, варто, але з дотриманням усіх рекомендацій по їх застосуванню та подальшому зберіганню посівного матеріалу. А як щодо застосування протруювачів в органічному землеробстві?

Альтернатива є!

Чим можна замінити або за рахунок чого знизити використання пестицидів для обробки насіннєвого матеріалу? ТОВ «Майбутнє Будуємо Разом» пропонує аграріям з цією метою використовувати універсальні композиційні добрива з фунгіцидною та антибактерицидною дією, наприклад, ДоброДІЙ Комфорт Універсальний та органо-мінеральне добриво ДоброДІЙ. Це абсолютно новий клас діючих сполук з високою біодоступністю і швидкістю проникнення в клітини збудників.

Обробляючи посівний матеріал зазначеними препаратами, аграрій отримує подвійний ефект: покращується захист насіння від багатьох збудників та шкідників та з'являється додатковий елемент живлення для рослин на початковій стадії розвитку.

Статьи по теме
Відомий бізнесмен продовжує підтримувати Україну
Відомий бізнесмен продовжує підтримувати Україну

Рінат Ахметов стверджує, що мирний договір із рф можливий тільки на умовах України, яка, зокрема, вимагає виведення російських військ і відновлення контролю над усіма захопленими територіями. Бізнесмен наголосив, що Україна бореться не тільки за свою свободу, а й за свободу всієї Європи. Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти росії, вимагаючи компенсації за грубі порушення його майнових прав під час неспровокованої військової агресії росії проти України.
02.09 — 399

Игристые из разных стран мира — названия и характеристики
Игристые из разных стран мира — названия и характеристики

Игристое — легкий приятный на вкус алкоголь, который ассоциируется с новогодними праздниками и значимыми событиями. По привычке многие все его виды называют шампанским. При этом надпись Champagne может стоять только на винах, произведенных в Шампани классическим методом из определенных сортов винограда. Игристые, произведенные в других странах, имеют свои названия и характеристики, с которыми предлагаем вам ознакомиться.
29.04 — 385

Як урізноманітнити меню при ГВ?
Як урізноманітнити меню при ГВ?

Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.
06.03 — 344