Контракти.ua

763  —  11.10.21
Мінекономіки назвало причини зростання цін у вересні
Мінекономіки назвало причини зростання цін у вересні

У вересні 2021 року, після дефляції серпня, споживчі ціни в Україні підвищились на 1,2% через подорожчання продовольства та енергоносіїв на зовнішніх ринках.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

"За даними Держстату у вересні 2021 року, після дефляції серпня, споживчі ціни дещо підвищились - на 1,2% (мінус 0,2% у серпні), проте цінова ситуація залишається стабільною. Незначне зростання цін у вересні обумовлене, перш за все, збереженням тиску з боку високих цін на продовольство та енергоносії на зовнішніх ринках", - йдеться в повідомленні.

Так, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у вересні 2021 року середнє значення Індексу продовольчих цін збільшилося на 1,2% у порівнянні з серпнем.

Що стосується енергоносіїв, то, за даними Світового банку, середня ціна на природний газ на європейському ринку за вересень підвищилася на 48,1%, у річному обчисленні – в 5,8 раза і досягла 646,4 дол. США за 1 тис. м куб. В той же час зростання тарифів для населення на природний газ в Україні у вересні становило лише 1,8%.

Певний вплив на ціни в Україні у вересні мав також фактор сезонності. Зокрема, подешевшали фрукти, олія соняшникова, цукор за рахунок сезонного насичення продовольчого ринку цією продукцією. Дещо знизились тарифи на залізничний пасажирський транспорт – на 1,7%, що є типовим для цього місяця. Зросли ціни на деякі продовольчі товари, одяг і взуття, послуги у сфері освіти.

Як повідомляв Укрінформ, споживчі ціни у вересні 2021 року проти серпня 2021 року збільшилися на 1,2%; проти вересня 2020 року – на 11,0%, проти грудня 2020 року – на 7,5%.

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 381

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 407

Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.
30.03.23 — 1027