Контракти.ua

990  —  09.10.21
Україна співпрацюватиме з США у збереженні пам'яток єврейської спадщини
Україна співпрацюватиме з США у збереженні пам'яток єврейської спадщини

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко обговорив зі спеціальною посланницею США з питань Голокосту Еллен Джермейн питання збереження пам’яток єврейської культурно-історичної спадщини.

Про це він написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За словами міністра, під час зустрічі йшлося, зокрема, про відновлення синагог.

"У нас їх налічується близько 800. Але не всі з них у хорошому стані, оскільки в деяких місцях просто немає представників єврейської спільноти. Найбільш мальовничі, як у Жовкві, можна переформатувати в музей. Але, щоб це реалізувати, потрібна третя сторона. США зацікавлені в партнерстві в даному напрямку. Розглянемо можливість співпраці через фінансову допомогу чи залучення експертів", - повідомив Ткаченко.

Як він зауважив, посланниця США відзначила, що в Україні антисемітизм не є проблемою. Крім того, американська сторона запропонувала Україні долучитися до Міжнародного альянсу пам’яті жертв Голокосту (IHRA) у статусі спостерігача. Наразі ведеться дискусія.

За словами Ткаченка, окремо під час зустрічі обговорено тему встановлення монумента в Бабиному Яру.

"Пані Джермейн висловила підтримку з боку США у наших діях. Комеморація Голокосту і збереження пам’яті про цю жахливу сторінку в історії – наш спільний обов’язок", - наголосив він.

Як повідомлялося, у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» 6 жовтня відбулися заходи до 80-их роковин трагедії. Зокрема, був представлений новий об’єкт Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» – «Кристалічна стіна плачу» всесвітньо відомої художниці Марини Абрамович. «Кришталева стіна плачу» є одним із найбільших у Європі артоб’єктів, збудованих протягом останнього десятиліття.

Під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов'язане з'явитися до Бабиного Яру. Людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стала 33 771 особа.

Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистів із міста. За офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли близько ста тисяч людей.