Контракти.ua

1123  —  08.10.21
На Черкащині знайшли рослину, яка є сучасником мамонтів
На Черкащині знайшли рослину, яка є сучасником мамонтів

Карликовий бересеклет – рідкісну рослину, яка є сучасником мамонтів і шерстистих носорогів, знайшли екологи й лісівники в лісі біля села Пастирське Черкаського району.

Про це повідомляє Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства, передає Укрінформ.

“В Україні бересклета практично не залишилося. Тому справжньою сенсацією стали (...) три балки в лісі біля села Пастирське Черкаського району, де у великій кількості росте карликовий бересклет. Певне, це найбільша популяція рослини в Україні, а, можливо, і в Європі”, – йдеться в повідомленні.

Представники Міндовкілля України, Київського еколого-культурного центру і Кам’янського лісгоспу провели експедицію в ліс біля села Пастирське Черкаського району, де проєктували заказник для охорони карликового бересклета.

Карликовий бересклет – сучасник мамонта і шерстистого носорога, занесений до Червоної книги України. Ця реліктова рослина така давня, що у неї, за словами екологів, немає сил цвісти – вона розмножується тільки вегетативно.

Зараз працівники ДП «Кам’янське лісове господарство» проводять роботи щодо відведення в натурі ділянок, де зростає карликовий бересклет. У подальшому на цих ділянках буде створено ботанічний заказник, що дасть змогу зберегти та примножити популяцію рідкісної рослини.